Újabb, aranybetűkkel írt fejezet került tehát Békéscsaba sporttörténelmének nagykönyvébe. Szabó Károly, a csapat edzője és jelenleg a klub elnöke is visszatekintett saját életének elmúlt 39 esztendejére és rövid gondolkodás után kiderítette azt is, hogy NB I-es magyar junior bajnokságot még soha sem nyert női kézilabdában békéscsabai csapat. Mert az ő élete és a csabai női kézilabda történetének utolsó négy évtizede ugyanaz a történet. Lássuk kik a békési megyeszékhely legújabb aranylányai: Kölcze Gabriella, Megyeri Csilla kapusok, Diószegi Nikolett, Kovács Anett jobbszélsők, Gidai Eszter, Papp Zsófi jobbátlövők, Vlcskó Luca, Borbély Márta irányítók, Dombi Luca, Tóth Kata, Veselicz Adél beállók, Walfisch Mercédesz, Mézes Laura, Mihálffy Adrienn balátlövők, Török Gabriella, Bottó Rózsa balszélsők. A csapat tagjai még: Benkő Anikó, Gajdács Nikolett, Hős Andrea, Hős Anett, Kruchió Noémi, Kurpé Rebeka, Lencsés Fanni és Telek Klára.

Előre NKSE, Bajnokcsapat, kézilabda, szabó károly, előre nkse
A Békéscsabai Előre NKSE magyar bajnok junior csapata. Állnak: Knyihár János gyúró, Mihálffy Adrienn, Vlcskó Luca, Papp Zsófi, Walfisch Mercédesz, Borbély Márta, Kovács Anett, Veselicz Adél, Megyeri Csilla, Szabó Károly edző. Térdelnek: Diószegi Nikolett, Gidai Eszter, Bottó Rózsa, Kölcze Gabriella, Tóth Kata, Dombi Luca, Mézes Laura, Török Gabriella (Fotó: Fehér Viktor )

- Ha csak annyit tud valaki, hogy az utolsó, pénteki, Ferencváros elleni mérkőzés eredményétől függetlenül már bajnokok voltunk, az hihetné, hogy könnyedén nyertük meg a magyar bajnoki döntőt – emlékezett vissza a közelmúlt sűrű eseményeire Szabó Károly. – Pedig voltak nehéz pillanataink is.

- A döntőre toronymagas esélyesként érkeztetek, hiszen a vitt eredmények és a prémium pontok alapján két pont előnnyel vártátok a négyes döntőt. Az esélyt valóra is váltottátok. Hol voltak ebben a nehéz pillanatok?

- A második, Győr elleni mérkőzésünkön. Nem is volt kicsi a nehézségi fok! Az addig lejátszott három mérkőzés eredményeinek ismeretében kiderült, hogy nekünk egyetlen pont is elegendő lenne a bajnoki cím elnyeréséhez (Békéscsaba – Siófok 32-29; Siófok-FTC 41-32; FTC-Győr 32-29).

Előre NKSE, Bajnokcsapat, kézilabda, szabó károly, előre nkse
Az öröm felhőtlen, talán veszélyes pillanatai. Szabó Károly (71) a levegőben, 18-20 éves kislányok "gyenge" karjai között. Persze nem volt igazán veszélyben, hiszen erősek azok a kislánykarok

- Miért?

- Mert a Fradi Siófoktól elszenvedett veresége miatt megmaradt a meglévő két pontos előnyünk, tehát ha szerzünk hozzá még legalább egy pontot, akkor a másnapi, egymás elleni mérkőzésünkön már nem lehet behozni a hárompontos előnyt (Békéscsaba – FTC 31-35).

- Hol volt itt a probléma?

- A probléma ott volt, hogy 50 másodperccel a mérkőzés vége előtt még egy góllal vezetett ellenünk a Győr (25-26). Ekkor kihagytuk a nekünk megítélt hétméterest, Wlfisch Mercédesz lövését kivédte a kapus. Maradt hátra 40 másodperc a mérkőzésből és ők támadhattak. Nem volt kifejezetten nyerő állás. De sikerült kiegyenlítenünk.

Előre NKSE, Bajnokcsapat, kézilabda, szabó károly, előre nkse
Knyihár János, a női csapatok gyúrója
- Hogyan?

- Kiváló védekezéssel és egy megszerzett labdával, amivel Török Gabi végigszáguldott a pályán és kíméletlenül bevágta a ziccert (26-26). Bár még mindig maradt ideje a győrieknek támadásvezetésre, de csak időntúli szabaddobásig jutottak, ami a sorfalunkban elhalt. A lefújás pillanatában már bajnokok voltunk!

- Minek tulajdonítod ezt a sikert?

- A lányok egész éves munkájának és teljesítményének. Nagyszerű csapat, kiváló közösséget alkotnak, szeretnek kézilabdázni, imádnak győzni, hatalmas küzdők. Egész évben egyenletesen teljesítettek, egy vereségünk és két döntetlenünk volt az alapszakaszban, öt pont előnnyel végeztünk az első helyen (1. Békéscsaba 40, 2. FTC 35 pont). A bajnokság megnyeréséhez mindegyik tulajdonságukra szükségünk volt. De felkészültek voltak, és volt erejük a győri meccsen megszerezni a szükséges egy pontot. Pedig nyomta őket a tudat, hogy egy pont is elég a bajnoksághoz. Ezért is lett nagyon szoros az a mérkőzés.

- Gyakorlatilag 39 éve foglalkozol Békéscsabán a női kézilabda sportággal. Így komplexen is mondhatjuk, mert akkor is edzetted az utánpótlást, amikor az első csapat trénere voltál, és most is edzed, amikor a klub elnöke vagy. Hányadik bajnok címeteket nyertétek meg most?

- Magyar NBI-es bajnokság junior bajnoki címét még sohasem nyertük meg, egy ezüst érmünk volt az 1994/95-ös szezonban az ifjúsági bajnokságban. Az más kérdés, hogy országos ifjúsági kupát többször is megnyertük, a Közgével pedig 1975 óta mindig eljutottunk az országos diákolimpia döntőjébe, amit vagy tízszer meg is nyertünk.

Előre NKSE, Bajnokcsapat, kézilabda, szabó károly, előre nkse
A hazatérés boldog pillanatai. Egy anyuka, Szabó Károly és Szabóné Gedó Katalin csak a szépre, jóra emlékezhetnek. Ez meg is látszik rajtuk

- Jó, hogy szóba hoztad a Közgét. Békéscsabán teljesen természetes dolog, hogy azok a lányok, akik tehetségesnek mutatkoznak a kézilabdázásban, azok a Közgébe járnak. Hogyan, mikor alakult ki ez a szokás?

- Ez lassan negyven éve, egészen pontosan 39 évvel ezelőtt, 1975-ben változott meg, mint ahogyan megváltozott gyökeresen hétköznapi testnevelő tanári életem is. Addig a 9. számú iskola testnevelője voltam és az Előre NBI B-s férfi csapatát edzettem. Akkor vezették be a sportiskolai rendszert az országban. A Közgé igazgatója Piller Sándor, a csabai sportiskola igazgatója Gabnai András, az Előre elnöke Ravasz Pál voltak. Ők kerestek meg, hogy engem választottak ki arra a feladatra, hogy szakmailag vezessem az Előre női kézilabda szakosztálya utánpótlás rendszerének a felépítését. Első lépésként áthelyeztek az általános iskolából a Közgébe, testnevelőnek.

- Mi következett ezután?

- Az iskola igazgatója megteremtette a lehetőségét annak, hogy a legtehetségesebb kézilabdás lányok itt tanulhassanak az általános iskola befejezése után a megye egész területéről. Gyakorlatilag minden feltétel adott volt a sportág felépítéséhez. Hozzákezdtünk a munkához.

Előre NKSE, Bajnokcsapat, kézilabda, szabó károly, előre nkse
Ennél korábban és ennél jobb eszközökkel nemigen lehetne megkezdeni a sportág megszerettetését a jövő generációjával

- Hogyan?

- Feltérképeztük, hogy a megyében hol, kik foglalkoznak leány kézilabdával. Aztán a legtehetségesebb lányokat az általános iskola után felvettük a Közgébe. Négy év elteltével minden évfolyamon voltak tehetséges kézilabdázók. Ezért is tudtunk mindkét korosztályos korosztályban mindig ott lenni az országos középiskolás diákolimpiák döntőiben. Ezek a lányok testnevelés órákon is kézilabdáztak, délutánonként a klubedzésekre jártak, sokan, sokat foglalkoztunk velük. Hogy nem múlt el nyomtalanul ez a sok erőfeszítés, azt jól igazolják az elért eredmények. De legjobban talán mégis az elvégzett munka szakmai elismerése az, hogy a Mocsai Lajos által létrehozott balatonboglári kézilabda akadémia négy női bázisa közül a békéscsabai az egyik. Az erről szóló megállapodást nem egészen két hónappal ezelőtt írta alá a két szervezet vezetője.

- Ez a megállapodás tökéletes példája annak, hogyan gyökerezik a jövő a múltban. De eredményesen dolgozni hosszú távon az utánpótlás nevelésében csak úgy lehet, ha a gyerek a játéktudás mellé karrierlehetőséget is kapnak. Ez hogyan oldódott meg?

- Az Előre úgy erősítette meg az NBI B-s női csapatát, hogy alkalmas volt arra, hogy feljusson az NB I-be. Meg is nyertük a bajnokságot 1980-ban, majd rá két évre pedig ezüstérmet nyertünk. Fantasztikus eredmény volt ez akkoriban, amikor a Vasas, a Fradi, a Bakony Vegyész, a Tatabánya, a Bp. Spartacus is ott voltak a mezőnyben.

Elő, kézilabda, szabó károly, előre nkse
Borbély Márta, Diószegi Nikolett és Vlcskó Luca. A bajnokok hazaérkezésének legelső pillanatai...

- Négy évtizednél is több edzői tapasztalattal a hátad mögött, mi tisztult le benned? Hogyan fogalmaznád meg az utánpótlás nevelésének legfontosabb szempontjait?

- Talán a legfontosabb, hogy a gyerekek szeressenek ehhez a közösséghez tartozni. Élvezzék egymás társasságát, szeressék és tiszteljék a játékot, egymást és az ellenfelet is. Az idősebbek segítsék a fiatalabbakat, tegyenek meg mindent egymásért és a csapatért. Azért tudom, hogy milyen egy jó közösség, mert fiatal játékosként én is ilyen közösségbe kerültem 1957-ben.

- A Békéscsabai MÁV csapatáról beszélsz?

- Igen, hét évvel idősebb játékosok közé kerültem, egy baráti társaságba, ahová befogadtak. Lubickoltam a pályán belüli és a pályán kívüli életben egyaránt. Edzéseken szinte napról napra fejlődtem, mert odafigyeltek rám az idősebbek. Csapataimnál mindig ennek az ismert hangulatnak a kialakítására törekedtem. Meg arra, hogy a gyerekek élete egyensúlyban legyen a sportban és a tanulásban is. Mert a kiegyensúlyozott, stabil és boldog életet élő sportolók tudják teljes figyelmüket a játékra koncentrálni és ezért tanulni, fejlődni és sikeressé válni.

Előre NKSE, Bajnokcsapat, kézilabda, szabó károly, előre nkse
... majd néhány perccel jésőbb. A csapatkapitány Walfisch Mercédesz átveszi a szülők közös ajándékát

- És mik a szorosan vett sportszakmai tapasztalataid?

- Hosszasan lehetne sorolni. Ha azt nézem, hogy hetvenes években még salakpályán kézilabdáztunk, ma meg korszerű sportcsarnokokban, akkor el tudjuk képzelni, hogy mennyit változott maga a játék. Kegyetlenül felgyorsult, számtalan új technikai elem alakult ki az évtizedek folyamán. A fizikai képzés természetesen az alap, de ez szót sem érdemel, mert ha fizikailag nem vagyunk felkészülve egy sportág technikájának a hatékony végrehajtására, eredményeket sem foguk elérni sohasem.

- És akkor mik a specifikumok?

- A biztonságos labdatechnika nélkül ez a játék ma már nem játszató. A védekezés mindig kulcseleme volt a sikernek, ma viszont elengedhetetlen feltétele. Tehát a védekező és a támadó lábmunka tökéletes elsajátítása szintén kötelező. És a ritmus a játékosok kapcsolataiban. Tökéletes ritmusban kell végrehajtani a mozgásokat, mert csak ilyen módon lehet megszerezni azokat a fél testhossznyi előnyöket támadásban, amelyek szükségesek a helyzetek kialakításához.

Előre NKSE, Bajnokcsapat, kézilabda, szabó károly, előre nkse
Kupaktanács a sportcsarnok parkolójában. A kör közepén, aki itthon izgult a lányokért, Szabóné Gedó Katalin

- Ha már így visszatekintettünk a múltba, csináljunk egy gyorsértékelést. Ez a junior magyar bajnoki győzelem hol áll a saját értékítéletedben?

- Egészen biztosan dobogós, benne van az első háromban, az biztos. Sorrend nélkül mondom, hogy értékelem én az elért eredményeimet. A középiskolásokkal elért diákolimpiai sikereknek a folyamatosság a legnagyobb értékük, hiszen 39 éve folyamatosan van legalább az egyik, de általában mind a két korosztályban országos döntőbe jutott csapatunk. Fontos helye van a felnőtt csapat NB I B-s bajnokságnyerésének, bajnoki ezüstérmének, és annak, hogy Békéscsaba vidéki fellegvárrá tudott változni, úgy, hogy meghatározó szereplői között mindig voltak saját nevelésű főszereplők, az utánpótlás folyamatosan tudta táplálni a felnőtt csapatot. Ezekkel érzem egy sorban lévőnek ezt az aranyérmet is. Ilyet még korábban sohasem nyertünk. És ebből a csapatból hárman már rendszeresen tagjai a mostani felnőtt csapatunknak, ketten közülük már több mint egy éve kezdenek teljesen beépülni a felnőtt csapatba. És természetesen mindannyian válogatottak is.

Előre NKSE, Bajnokcsapat, kézilabda, szabó károly, békéscsabai előre nkse
Akikre mindig hivatkoznak a sikeres sportolók, amikor végére érnek és visszatekintenek pályafutásukra, a szülők, a testvérek, a barátok. A biztos családi hátter. De itt még nem tartanak a csabai bajnokok. Csak az út legeslegelején...

Szabó Károly ötvenhét esztendeje járja az ország és Európa útjait úton, sínen, vízen és levegőben a kézilabda érdekében. Mindig Békéscsabára a tért vissza, hol zakót, hol pontokat, hol érmeket hozott haza magával. Az általa kézilabda ügyben leutazott kilométerek száma már jóval meghaladta az egymilliót is. Az elmúlt hetet például Mátészalkán kezdte, ahová középiskolás csapatával utazott el, és járt sikerrel, mert győztek, és ezzel bejutottak az országos döntőbe, mint ahogyan azt harmincöt éve folyamatosan teszik. Ez volt kedden. Szerdán délelőtt edzést tartott a junior csapatnak, majd ebéd után elutaztak Gödöllőre, a döntő helyszínére. Pénteken bajnokként tértek haza. Szombati programja szerint délben indul a felnőtt csapat autóbusza Vácra, az NB I-es rájátszás következő mérkőzésére. Oda is elutazik a csapattal. Teszi mindezt 71 évesen, a magyar mezőny legidősebb aktív edzőjeként.

Nem tipikus hetvenegy éves magatartás az biztos. De könnyű dolga van, mert gyakorlatilag mindig fiatalok között van, és ők egyszerűen nem engedik megöregedni. Aztán meg, ha nyernek is egy magyar bajnokságot, az tovább fiatalítja edzőjüket. Elnézve a lányok tehetségét és edzőjük aktív állapotát, nem merész a jóslat, hogy még sok örömet fognak szerezni egymásnak.

„Csak a munka tart életben. De soha nem jutottam volna el idáig, ha nem lett volna biztos, kiszámítható és megbízható családi háttér körülöttem. De mindig volt! Akkor is, amikor a szüleimmel kellett egyeztetnem a programjaimat és akkor is, amikor a feleségemmel." – foglalta össze röviden, pályafutásának legfontosabbnak feltételét Szabó Károly.

Előre NKSE, Bajnokcsapat, kézilabda, szabó károly, előre nkse
Bajnokcsapatkép tortával

Az országos bajnok junior csapat játékosai és edzőjük, Szabó Károly ezúttal is megköszöni azoknak az edzőknek a munkáját, akik hozzájárultak a csapat játékosainak fejlődéséhez: Bakó Botond, Bohus Bea, Forczek Győzőné, Kovácsné Bata Anikó, Perényi László, Petrovszki György, Szabó Károlyné, Zöldi Tóth Katalin.