Megyefutás, futónagykövet, Békéscsaba, 20140414
Egy pár "futóláb"
A megyefutás útvonala: Békéscsaba - Városháza, Csabaszabadi, Csanádapáca, Kaszaper, Tótkomlós, Mezőhegyes, Battonya, Mezőkovácsháza, Medgyesegyháza, Kétegyháza, Gyula, Doboz, Vésztő, Csanádapáca, Kaszaper, Tótkomlós, Mezőhegyes, Battonya, Mezőkovácsháza, Medgyesegyháza, Kétegyháza, Gyula, Doboz, Szeghalom, Körösladány, Köröstarcsa, Mezőberény, Gyomaendrőd, Szarvas, Szentes, Nagymágocs, Orosháza, Csorvás, Telekgerendás, Békéscsaba – Városháza. A megyét átszelő futás tehát a békéscsabai Városháza elől indult, és egy hét elteltével ugyanoda érkezik vissza.

- A célunk az, hogy minden településen csatlakozzon hozzánk egy futó, aki az adott közösség küldötte, aki átfutna velem a szomszédos településig, velem együtt vinné a futás hírét, majd azt jelképesen továbbadná a következő település képviselőjének – tudtuk meg Tóth Lászlótól.

Megyefutás, futónagykövet, Békéscsaba, 20140414
Tót László hat éve fut hosszabb távokat (Galéria)

Azt is elmondta, hogy hat éve teljesít hosszabb távokat, előtte is futott, de csak rövidebb szakaszokat. Bevallom őszintén, én futni sosem szerettem, inkább kerékpározok, ezért megkérdeztem Lászlótól, miért jó futni?

- Sok örömet ad, jó együtt mozogni, a természetben lenni. Jó stressz oldó, ránctalanító, fiatalon tartja az embert – mondta a sportember.

Megyefutás, futónagykövet, Békéscsaba, 20140414
A megye térképe rajta az érintett településekkel (Galéria)

Mielőtt útnak indult volna a futónagykövet, egyik kísérője aláíratta Kiss Tibor alpolgármesterrel azt a transzparenst, amin a megyetérkép és az érintett települések láthatók. A terv az, hogy minden településen ellátja ezt a papírost szignójával a polgármester vagy annak megbízottja.

Megyefutás, futónagykövet, Békéscsaba, 20140414
Cél a futás és az egészséges életmód népszerűsítése (Galéria)

- Eseményünk célja a futás és az egészséges életmód népszerűsítése valamint az, hogy minél több településen találjunk olyan személyeket, akik a későbbiekben is szerveznének közös futásokat, futócsoportokat – tette hozzá Tóth László.

- A megyén áthaladó futással László példát mutat a gyerekeknek, és mindazoknak, akik kacérkodnak a futás gondolatával, de eddig még nem vágtak bele. Egy hétig tart majd ez a kezdeményezés, húsvétkor várjuk vissza Lászlót szeretettel ugyanide, a főtérre – közölte Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere.

Megyefutás, futónagykövet, Békéscsaba, 20140414
Kétszáz diák kísérte a futónagykövetet az első 400 méteren (Galéria)

A megyét átszelő futás Békéscsabán egy "próbakörrel" indult, közel 200 iskolás és kísérő pedagógusaik Tóth László vezetésével tettek egy kört a főtéren, majd a gyerekek lemaradtak, a futónagykövet pedig indult Csabaszabadi felé.