Angol rendező, angol látványtervező, dolby sorrund-hanghatás, különleges látvány, remek színészi alakítások fémjelzik a modern, háborús köntösbe öltöztetett klasszikus Shakespeare-művet a színpadon.

Lear király, Jókai Színház, Békéscsaba, 20130418
Lear király a békéscsabai színpadon

A Vígszínház 2014 tavaszán, Shakespeare születésének 450. évfordulójára szervezett Shakespeare Napokra hívta meg a produkciót, hogy a főváros közönsége is megismerhesse azt, részesüljön abban az élményben, amikor egy mára hangszerelt előadásban Mészöly Dezső fordításában „régiesen zeng fel" a nagy angol drámaíró nyelve, de nem idegenül, amikor a produkció minden ízében hű az eredeti szövegkönyvhöz, és mégis, szinte mindenben más.

Lear király, Jókai Színház, Békéscsaba, 20130418

A pénz és a fegyverek háborúja Shakespeare korában is dúlt, csak más volt a pénznem, és mások voltak a fegyverek. Rá kell döbbennünk, a világ nem változik, csak ismétli magát, az időspirál egymásnak megfelelő pontjai ugyanazokra az emberi reflexekre, esendőségekre épülnek. Shakespeare a kortársunk, szoktuk mondani. Az előadást látva megfordíthatjuk ezt a mondást: mi is Shakespeare kortársai voltunk. S talán vagyunk is, mind a mai napig.

Lear király, lear király, békéscsabai jókai színház, Békéscsaba, 20130904

Az elődás 2014. április 24-én (csütörtök) 19.00 órakor lesz Budapesten, a Vígszínházban (Budapest, XIII. Szent István körút 14.).