Braille háromévesen veszítette el látását, majd tízévesen bekerült egy párizsi, bentlakásos, ösztöndíjas iskolába. Kiváló tanuló volt, jó hallásának is köszönheti, hogy sikeres csellista és orgonista lett. Bár az iskolában megtanították őt is az intézmény alapítója, Valentin Haüy által kidolgozott módszerrel olvasni, de írni nem tudott. Amikor 15 évesen végzett tanulmányaival, és hazakerült, akkor kezdett kísérletezgetni a ma is használt írással.

Vakírás
Braille abc

Érzékenyítő nap, vakság, érzékenyítő nap, Mokos terem, 20140506
dr. Nagyné Velke Mónika
- Az abc a dobókocka hatos oldalának alapján készült, a hat pont kombinációjából, két pont szélességben és három pont magasságban. Egy keménypapírra nyomják, ez a braill-típia. Ha kézzel akarunk írni, ahhoz szükséges egy tábla, papír és pontozó. Maga a tábla szétnyitható, mint egy könyv, a két lap közé kerül a rajzlap vastagságú papír, a betűket hátulról domborítjuk ki, a betűk tükörképi párja szerint – tudtuk meg dr. Nagyné Velke Mónika trénertől, a Látássérültek Észak-Alföldi Regionális Egyesületének munkatársától

Vakírás
Mónika éppen ír a pontozóval

Ha valaki azt hiszi, hogy könnyű így írni, nagyon téved, ugyanis a pontozóval éppen fordítva készülnek a pontok, a papír hátoldalán türemkednek ki, éppen ezért tükörírással lehet ezzel a „szerkentyűvel" írni, ami ugyancsak nagy figyelmet igényel.

Vakírás
Egy "beszélő" laptop

Ma már rendelkezésre állnak különböző vakírógépek, amelyek felgyorsították a nem látók számára az írás „művészetét", valamint számos új technika is rendelkezésükre áll, gondoljunk csak a telefonok, laptopok, tabletek számos szolgáltatására. Épp ezért egyáltalán nem kell meglepődni azon, ha egy nem látó így kezd mesélni:

-Utazás közben az „Elfújta a szelet" olvastam. Te, az a könyv! Nem is tudtam, hogy ilyen jó....