Az is csak a piacon derült ki, amikor körülnézett maga körül, hogy olyan virágpalántákat, amilyenekkel ő érkezett, senki sem árusít, ha úgy vesszük, nem volt konkurenciája. Igaz, a vevők sem ismerték virágait. Úgy tűnt, ami előny, az egyben hátrány is. A nap végére a piac azonban pozitív ítéletet mondott, vevő lett az újdonságokra, elkeltek az ismeretlen növénypalánták.

Boglárka, kertészet, Gyula, megyejárás, kertészet
Nagy József, a tulajdonos (NAV)
- Igazából nem készítettem számításokat, nem a pénz volt a fontos – emlékezett első virágkereskedelmi akciójára Nagy József, a gyulai Boglárka Organikus Kertészet alapítója.

– Csak meg akartam mutatni az embereknek, hogy milyen szépek a sziklakerti évelő virágaim. Persze meglepett, hogy rajtam kívül senki sem árult ilyen növényeket, de fogalmam sem volt arról, hogy miért van ez így.

- És kiderült?

- Természetesen, azóta már tudom, az egyik legfontosabb kertészeti dogma, hogy nem foglalkozunk tájidegen növényekkel. A sziklakerti növények pedig nem tipikus alföldi növények.

- Ez volt a szakma véleménye. És mi volt a vásárlóké?

- Ők szerencsére nem ismerték ezt, illetve tetszett nekik, amit kínáltam, mert megvették a palántáimat. Kis műanyag poharakban voltak, tényleg aprópénzért adtam őket. Kiürültek a ládák.

- Mikor történt mindez?

- Valamikor a kilencvenes évek elején. A piacra is csak azért mentem ki, mert olyan sok palántám lett, hogy nem tudtam már hova rakni őket.

Boglárka, kertészet, Gyula, megyejárás, kertészet
Az ismerős, de folyamatosan változó, szépülő ház Gyulán a Békéscsabára vezető út mellett (Galéria)

- Miért lettek felesleges palántái egy pincérnek, aki a város egyik legjobb éttermében dolgozott?

- Azért, mert ez volt a hobbim. Egyébként az egyik kollégám vezetett be a virágok világába, az ő inspirációjára kezdtem el más szemmel nézni a virágokra. Ez volt az egyik ok. A másik pedig az, hogy otthon, az udvarunkban lévő sziklakertben nagyon elszaporodtak a virágok. Megritkítottam őket, a levett virágokat pedig elkezdtem szaporítni.

Boglárka, kertészet, Gyula, megyejárás, kertészet
- Azt látjuk, hogy ez a virágszaporítás az Önök egész életét is gyökeresen megváltoztatta. Egyenes út vezetett a vendégek asztalától az emberek kertjéig?

- Tulajdonképpen igen. Hiszen a virágokkal való foglalkozás igazi örömet okozott nekem, munka után siettem haza, hogy elmerülhessek a virágaimban. Jól éreztem magam kertészkedés közben, szerettem a virágokat és éreztem, hogy meghálálják szeretetemet, gondoskodásomat. Teljesen más világ volt, mint az éttermek világa.

- Hogyan lett ebből a szenvedélyből vállalkozás?

- Nem úgy építettük fel, ahogyan egy vállalkozást szokás. Nem végeztünk gazdaságossági számításokat, nem hajtottunk végre előre meghatározott cselekvési programot, nem szabtunk teljesítési határidőket magunknak, minden ment a maga útján. Nyilván ez volt kijelölve számunkra. Azt viszont hétről, hétre tapasztaltuk, hogy egyre több virágpalántát adok el a piacon. Ez egyszerűen tény volt.

- Önnek egyébként voltak kertészeti, egyáltalán földművelési tapasztalatai?

- Csak annyi, amennyit otthonról hoztam, igaz, az nem volt kevés. Sarkadkeresztúron éltünk, édesapám kertgazdálkodott, a ház körül mindent megtermelt, amire a családnak szüksége volt. Szép portánk volt, állatokat is tartottunk, az kuriózum volt, amikor édesanyám elment a boltba. Szóval édesapámtól, édesapám mellett tanultam meg a föld tiszteletét és szeretetét. Láttam, tapasztaltam, hogy a gondos munkának milyen hozadéka lehet.

Boglárka, kertészet, Gyula, megyejárás, kertészet
Ezt a képet látja a betérő, ha belép a nagykapun és jobbra néz (Galéria)

- Hány évig élte ezt a kettős életet?

- Sokáig. A feleségem szüleinek családi házában laktunk, ott volt az ominózus sziklakert is, amelyiken elburjánzottak a növények. Otthon készítettem a palántákat, egy idő után egyszerűen már nem fértünk el az udvarban, látszott, hogy valamilyen megoldást találni kell a helyzet kezelésére.

- És ez a mostani ház lett az a valami, amit megtaláltak?

- Igen, de azért ez nem volt ilyen egyszerű dolog, és ezért nagyon hálás vagyok a családomnak, mert segítettek megvásárolni. Igaz, hogy sokat jártam utána, de megérte.

Boglárka, kertészet, Gyula, megyejárás, kertészet
- Végül is itt vannak, talán a legjobb helyen, ahol lehetnek.

- Ez is egy érdekes történet. December eleje volt 2002-ben. Készültünk az év végére, amikor a szomszéd Jani bácsi szólt, hogy erre a kis parasztházra a napokban rakták ki, hogy eladó. Napra pontosan emlékezem, december 11-én néztük meg a családdal közösen ezt a házat. Itt ért véget az ellenállásuk. Sőt! Két nappal később, december 13-án már meg is vásároltuk a házat. Nem is értettem, de nagyon jól tettük.

- Az első pillanattól kezdve olyannak képzelték el, amilyenné vált?

- Mi csak éreztük, hogy milyen kertészetet akarunk csinálni. Olyat, ahol meg tudjuk teremteni azt a harmóniát, amire a növényeknek szükségük van. Olyat, ahol a legjobb feltételeket tudjuk biztosítani a növényeknek és a vásárlóknak is.

- Hogyan kezdtek hozzá?

- Szinte azonnal, ahogyan pont került az adás-vételre, apósommal hozzáláttunk a porta rendbetételéhez. Nem volt hideg a tél, egész télen dolgoztunk. Ketten csináltuk, szerencsére mindenhez értő ember az apósom. Aláfalaztuk a falakat, kijelöltük az ágyások helyeit, lépésről lépésre haladtunk, az volt a célunk, hogy családias jellegű, jól látható, könnyen, kényelmesen megközelíthető legyen a kertészetünk. Az egészben az volt a legjobb, hogy nem kellett azonnal mindent készre csinálnunk.

Boglárka, kertészet, Gyula, megyejárás, kertészet
Nagyné Zagyva Edit és Nagy Boglárka. A kertészet az egész családnak munkát ad (Galéria)

- Miért nem?

- Azért, mert miután meglett az ingatlan elkezdtünk azon gondolkodni, hogy milyen is legyen. Egy sereg egyedi ötletünk támadt, amelyeket mindenképpen meg akartunk valósítani, de ha nem készül el nyitásra, akkor sem zavarja az üzlet elindítását. Tulajdonképpen azóta is folyamatosan építjük, szépítjük, alakítjuk a kertünket, és további terveink is vannak.

Boglárka, kertészet, Gyula, megyejárás, kertészet
- Tehát 2003-ban ideköltöztek, kinyitottak. Csak a saját, sikeres palántáikat kezdték el árulni?

- Nem, ezzel a teleppel egy teljesen új helyzet jött létre. Amíg én jártam a piacra, addig azt árultam, amit kivittem magammal, nem is kerestek nálam mást. Ám, hogy lett egy állandó helyünk, ez megkövetelte, hogy széles legyen a termékkínálatunk, hogy venni lehessen nálunk egyéb, a kertekhez szükséges eszközöket, kiegészítőket, akár kisebb szerszámokat, virágföldet, szóval mindent, amire egy kertben szükség lehet.

- Honnan szerezték be ezeket?

- A nagy virágkertészetekből. Az évelő, sziklakerti palánták mellett lehetett kapni nálunk egynyári növényeket, örökzöldeket, díszfákat, újabban pedig már gyümölcsfákat is.

Boglárka, kertészet, Gyula, megyejárás, kertészet
A család nem itt lakik, de itt élnek. Nagyné Zagyva Edit, Nagy József és Nagy Boglárka. Haza csak aludni járnak (Galéria)

- Mint korábbi vásárlójuk, mindig bepillantottam ide, ha erre mentem autóval. Sosem láttam unatkozó, vevőt váró eladókat, vagy folyt az eladás, vagy éppen csináltak valamit. Például, mikor legutoljára itt jártam, még kavicsokon közlekedtünk az ágyások között, most meg szép térburkolat van. Hamar megszokták az emberek, hogy megnyitottak?

Boglárka, kertészet, Gyula, megyejárás, kertészet
- Igen, azt gondolom, hogy hamar híre ment a kertészetünknek. Sőt, azt is mondhatom, hogy folyamatosan nőtt a vevőkörünk, és nem csak Gyuláról, de Békéscsabáról és a környező településekről is sokan kezdtek el hozzánk járni. És az is nagy örömmel töltött el minket, hogy a nyaraló vendégek autói is gyakran megálltak nálunk, és hazafelé menet az üdülők is betértek hozzánk vásárolni.

- Nem érezték néha úgy, hogy bővíteni kellene a telepet?

- Gondolkoztunk ugyan rajta, de a bővítésre kinézett telek ára nagyon borsos volt, és mivel több tulajdonosa volt, a vásárlás sem lett volna egyszerű dolog, ezért lemondtunk róla. Egyébként ez a telep pontosan olyan, amelyet a családdal együtt el tudunk látni. Ezért nem is bánjuk igazán, hiszen nagyon fontos számunkra, hogy a vásárlók jól érezzék magukat nálunk, érezzék rajtunk és növényeinken azt a törődést, amit megadunk a palántáknak. Mert tényleg szívvel gondozzuk őket. Ezért is nem építettünk ki például automata öntözőrendszert sem.

Boglárka, kertészet, Gyula, megyejárás, kertészet
- Miért nem?

- Pontosan azért, hogy minden nap élő legyen a kapcsolatunk a növényekkel. Minden reggel azzal kezdjük a napot, hogy körbejárjuk a telepet, megöntözzük a virágokat, megnézzük, nincs-e valami probléma, nem kell-e valamit csinálnunk. Ezt nagyon fontosnak tartjuk. Nem közvetlenül a fúrt kútból öntözünk, hanem állott vízzel, ezért van ez a nagy tartály itt az udvaron. Már ez is jó megoldás, de van ennél jobb is, már készülnek a tervei annak a vezetéknek, amellyel a tőlünk kétszáz méterre folyó Körösből idevezetjük majd a vizet.

- Erre miért van szükség?

- Azért, mert az élővíz a legjobb a növények öntözésére. Az a legideálisabb. Műanyagcsövet fektetünk le, melynek végén itt a telepen lesz egy szivattyúja. Ez a tervünk is hamarosan megvalósul.

Boglárka, kertészet, Gyula, gyulai megyejárás, kertészet
Ha a vásárló elfeledkezne, esetleg nem tudná, hogy mi az aktuális hónapban a legfontosabb kertészeti munka, elég, ha a Boglárka Kertészetben végigsétál a virágok között, és májusban megkeresi a május feliratú irattartót (Galéria)

- Sétálva a kertben azt látjuk, hogy az út mellett szép fatartókra fel vannak írva a hónapok nevei, és a tálcákon az abban a hónapban esedékes kerti munkák leírása olvasható vízhatlan, műanyag lapokon. Szellemes dekoráció.

- Itt minden, ami eddig megvalósult, azért készült el, mert úgy éreztük, hogy jellemző ránk, mert ilyenek vagyunk, és ilyenek is maradunk. Pontosan úgy szépítgetjük folyamatosan a kertet, mint bárki a saját lakását. Igaz, mi tulajdonképpen itt élünk, az otthonunkba csak aludni járunk.

Boglárka, kertészet, Gyula, megyejárás, kertészet
- Boglarikum, hirdeti a felirat. Mikor írták ki?

- Körülbelül két évvel ezelőtt. Szójáték, a kertészet nevéből képeztük a hungarikum mintájára. Tulajdonképpen ugyanazt is jelenti. Ez a hely mindig ránk jellemző lesz. Miért is lenne más?!

- Az Ön eredeti szakmája pincér. A virágokkal szeretetből kezdett el foglalkozni. Csak autodidakta módon képezte magát?

- Nem, negyvenéves voltam, amikor kézhez kaptam parképítő, parkfenntartó technikusi oklevelemet. A szabadkígyósi szakképző intézet OKJ-s iskoláját végeztem el.

Boglárka, kertészet, Gyula, megyejárás, kertészet
Nagy József, a gazda
Nagy József elmondta, hogy adóhivatali szempontból tényleg ő a kertészet tulajdonosa, de mint tulajdonos, gazdának hívja magukat. Egyébként pedig a kertészet élete minden fontos pillanatának van családi vagy éppen helyi vonatkozása. Például a cég alapításának napjával 1998-ban megvárták április 12-ét. Több okból is. Ezen a napon van Nagy József a születésnapja, és mert akkor van Gyula napja is. Egyik dekorációjuk például egy míves hatalmas kulcs, melynek fogantyújába a Boglárka név van beleírva. Ezzel azt az örömüket fejezik ki, amit azért éreznek, hogy be tudtak lépni a növények világába vezető nagykapun. Arról nem is beszélve, hogy a lányukat Boglárkának hívják. És amikor megkértem arra, hogy mutassa meg nekem azokat a bizonyos évelő sziklakerti növényeket, aminek mindent köszönhetnek, akkor a kert legmagasabb, ezer színben pompázó asztalára mutatott. Búcsúzáskor meg is jegyezte: eddig észre sem vettem, hogy ezeket tettem a legjobban látható helyre…

 

A megyejárást támogatta:

Meszlényi, meszlényi