Az NVI az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) tájékoztatta arról, melyik jelölt nem szerezte meg az egyéni választókerületben leadott érvényes szavazatok két százalékát, melyik jelölt vagy pártlista esett ki a választási eljárási törvény alapján.

A kampányköltések átláthatóvá tételéről szóló törvény szerint ezeknek a jelölteknek és listáknak ugyanis vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást. A választáson induló jelöltek fejenként egymillió forintos költségvetési támogatásban részesültek, és támogatást kaptak - a jelöltek számától függő mértékben - a listát állító pártok is.

Az NVI adatai szerint a választáson 101 jelölt lépett vissza és 1109 jelölt nem szerezte meg a választókerületben leadott voksok két százalékát.

Emellett az NVI tájékoztatta az ÁSZ-t az országgyűlési képviselők áprilisi választásán elinduló valamennyi egyéni választókerületi jelölt, jelöltet vagy pártlistát állító valamennyi párt, valamint nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzat elérhetőségi adatairól is.

Az ÁSZ-nak - az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény rendelkezései alapján - kötelezően, hivatalból kell ellenőriznie a választáson képviselethez jutó jelöltek elszámolását a központi költségvetésből juttatott támogatásokkal.

Az országgyűlési képviselethez nem jutó jelöltek, pártok, nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok kampányköltéseit az ÁSZ a törvény értelmében más jelölt vagy jelölőszervezet kérelmére ellenőrzi. Az ÁSZ korábban tudatta: készen áll arra, hogy kérelem alapján bármely, adott esetben minden egyéni jelölt, párt vagy nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzat elszámolását ellenőrizze.

A Nemzeti Választási Bizottság is teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét. Az NVB a Legfőbb Ügyészséget (LÜ) tájékoztatta arról, mely pártok indítottak jelöltet az áprilisi országgyűlési képviselőválasztáson. A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján ugyanis a bíróság az ügyészség indítványára - a párt egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával - megállapítja a párt működésének megszűnését, ha két egymást követő általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet.

A Legfőbb Ügyészségnek már a birtokában van a négy évvel ezelőtti választáson induló pártok listája, hiszen azt akkor megkérte az NVB elődjétől, az Országos Választási Bizottságtól.

A 2010-es és a 2014-es választáson induló pártok listájának, valamint a nyilvántartásba vett pártok listájának egybevetésével határozza meg az LÜ azon pártok körét, amelyekkel szemben szükséges a keresetindítás, ez körülbelül egy hónapot vesz igénybe.

A majd meginduló peres eljárások jogerős befejezésének időpontja függ a bíróságok leterheltségétől, valamint az egyes ügyek egyedi körülményeitől is, de az esetek többségében egy-másfél éven belül várható.