A vállalkozói gyakorlatban újszerű, sőt, talán kicsit szokatlan is az a gyakorlat, ami egyre népszerűbb Magyarországon is, és aminek alapja nem a versengés, sokkal inkább egymás segítése. A BNI lényege, hogy a tagok üzleti ajánlatokat közvetítenek egymásnak, ezzel juttatva bevételhez, partnerekhez, üzlethez a másikat - önzetlenül.

Bni, Békéscsaba
A békéscsabai csoport (Galéria)

2013-ban országosan 16614 ajánlás született, ami több mint 10 milliárd többlet bevételt generált. A hazai hálózat kiépülése 2008-ban kezdődött. Múlt évben országosan 600 tagja volt a csoportoknak , amelyek Budapesten kívül több mint 13 vidéki városban működnek már.

Bni, Békéscsaba
Szabó Béla, a helyi szervezet elnöke

Békéscsabán 2013. november 06-án volt az első összejövetel, azóta 21 találkozójuk volt, és összesen 109 vendéget köszönthettek köreikben. A partnerek 119 ajánlólapot nyújtottak át egymásnak, az ajánlások összege meghaladja a 32 millió forintot.

Kezdetben csekély volt az érdeklődés a lehetőség iránt, aztán egyre növekedett azok száma, akik részt szerettek volna venni egy-egy találkozón, mára elérték a 15 főt, közelítenek a 20-hoz, így július 9-én most már ténylegesen megalakul a társaság, és ezt egy 50-60 fős rendezvényen teszik hivatalossá.

Bni, Békéscsaba
Selmeczy Ákos, a csoport oktatási koordinátora
Magyarország legnagyobb üzleti networking szervezetének, a BNI-nak - Business Networking International - a lényege az, hogy a tagok egymás munkáját segítik azzal, hogy üzletet ajánlanak, közvetítenek egymásnak jutalék nélkül. Az Egyesült Államokból, közel 30 éve indult kezdeményezés mottója az „Aki ad, az nyer!", ezt a filozófiát a tagok saját bőrükön tapasztalják. A csoportok heti rendszerességgel találkoznak, ahol a kötetlen beszélgetés mellett egymás üzleti tevékenységét is megismerik. A főként kis- és középvállalkozók nem konkrét üzletet ajánlanak egymásnak, hanem saját kapcsolati tőkéjükön keresztül egy-egy üzlet lehetőségét kínálják fel, az már az ajánlatot kapótól függ, mennyiére él a felkínált lehetőséggel.

Bni, Békéscsaba
Egyre többen érdeklődnek a lehetőség iránt (Galéria)

Egy fontos ismérve van a csoportoknak, egy típusú vállalkozásból az adott csoportban csak egy képviselő lehet, ugyanis alak kritérium az, hogy nincs versengés a tagok között. A békéscsabai csoportban részt vesz a bankszektor, az autókereskedelem, a kultúra, a hírközlés, az elektronika, a lakásfelszerelés, a sport, és számos egyéb vállalkozás.

Bni