Harminc évvel ezelőtt két amerikai ügyvéd kereste annak a lehetőségét, hogyan tudná partnerkörét bővíteni, mert a meglévő ügyfeleiktől már nem érkezett annyi felkérés, megrendelés, ami igényeiket kielégítette volna, új munkákra, ügyfelekre volt szükségük. Létrehozták a BNI-t, aminek a lényege, hogy a tagok egymás kapcsolati tőkéjén keresztül jutnak új megrendelésekhez, munkákhoz, ügyfelekhez oly módon, hogy a BNI tagok ezért jutalékot egymástól nem kapnak. Segítik a másikat önzetlenül. A BNI 30 éve terjed a világban, jelenleg 50 országban 6000 kiscsoport működik, amelyek egymás között átjárhatók.

BNI, Békéscsaba, 20140702
A békéscsabai BNI csoport (Galéria)

Magyarországon 2013-ban már több mint 600 BNI tagot számláltak, akik 10 milliárdot meghaladó értékű üzletet ajánlottak egymásnak, ezt a köszönőkártyák segítségével tudták lemérni. A BNI-on belül egyébként mindent mérnek, erre azért van szükség, hogy visszaigazolást kapjanak arról, hogy az összejövetelek eredményesek. Az országban 13 vidéki városban van már BNI csoport, Békéscsabán múlt év novembere óta tartanak összejöveteleket, eddig 27 találkozó volt, amelyeken több mint 120 vendég fordult meg. (Azt tudni kell, hogy nem minden vendégből válik tag, de azért fontos, hogy sokan megforduljanak a találkozókon, mert viszik a csoport jó hírét, ajánlják másoknak is.) Az ajánlatokból eddig 36566 ezer forint értékű tényleges üzlet született, ez derül ki a köszönőkártyákból.

Tizenöt fővel statisztikailag megalakult a békéscsabai BNI csoport is, és vannak még cégek, amelyek elbírálás alatt állnak. Fontos, hogy egy csoporton belül egy szakterületről csak egy képviselő lehet tag, ez azért van, mert a tagok védettséget élveznek, a csoporton belül nem lehet verseny. Jelenleg 16 tagjuk van, év végére szeretnék elérni a 30 főt.

BNI, Békéscsaba, 20140702
Dr. Szatmári Csaba
Az összejöveteleknek pontos menetrendje van, a bemutatkozások, személyes gondolatok megosztása után következik a főelőadás. Ennek lényege az, hogy az adott tagtársat minél jobban megismerjék, így tudják nyugodt szívvel ajánlani másoknak is. Ezúttal dr. Szatmári Csaba mutatkozott be, illetve mutatta be ügyvédi irodáját. Első körben beszélt tanulmányairól, tevékenységéről, majd arról, miben tud az iroda segíteni az ügyfeleknek. Csaba elmondta, hogy azért lett a csoport tagja, mert hatott rá a jó marketing, ugyanakkor fontos számára, hogy az összejövetelek jó hangulatúak.

A találkozókon minden alkalommal van egy rövidke rész, ami a képzésre, a meglévő tudás egymásnak átadására épül. Ezúttal a coachingról volt szó. Selmeczy Ákos, aki ezekért a képzésekért felelős elmondta, ez a motivációs eszköz a tengerentúlról indult, a lényege, hogy a kollégákat egy személyes, négyszemközti beszélgetés során motiválják. Pozitív visszacsatolást kap a munkavállaló, hogy a munka, amit végez jó, és a jövőben is hasonló színvonalat várnak el tőle. A coaching során mindig a pozitív értékelés, dicséret az első, majd ezután sokkal könnyebb elmondani a dolgozónak, mi az, amin javítania, változtatnia kell. Egy pozitívum után könnyebb a problémákat, hibákat is megbeszélni. Majd a beszélgetést úgy kell zárni, hogy meggyőződünk arról, a kolléga értette, nyugtázta az elmondottakat, jelezze ezt vissza, és szabjunk egy határidőt a változtatásra, majd ezután legyen visszakérés is.

BNI, Békéscsaba, 20140702
Szabó Béla
Felmerül a kérdés, miért jó BNI tagnak lenni? A válasz egyszerű, mert itt aki ad, az kap is. A tagok azzal, hogy egymást segítik, felhasználják a másik kapcsolati tőkéjét, növelik megrendeléseik számát, ezzel árbevételüket is. Ugyanakkor hétről hétre jutnak új tudáshoz, főként a főelőadó révén. Személyesen találkoznak, stratégiai partnerségeket alakítanak ki. A tagok tulajdonképpen egymás bizalmi tőkéjére alapoznak, az ismerősi hálózat remekül működik.

- Ilyen gyors épülésre nem számítottam. Bár én nem vagyok tag az elejétől, valamilyen fórumon olvastam arról, hogy Békéscsabán is alakul a BNI, érdekelt, kerestem a lehetőséget, hogy csatlakozhassak, és végre legyen egy kitörési pont. Jó a csoport, bár a hatékonyság mindig a tagoktól, az aktivitástól függ, hogy üzleteljenek, de közben ismerjék is meg egymást, tegyenek a partnereknél vendéglátogatást, beszélgessenek a cégeikről, így tudnak egymásnak segíteni – tudtuk meg Szabó Bélától, a helyi szervezet elnökétől.

BNI, Békéscsaba, 20140702
Selmeczy Ákos
- A békéscsabai csoport legelső tagjai közé tartozom, és bár a kezdet, mint minden kezdet, nem volt zökkenőmentes, de számítottam arra, ami a jelenlegi állapot. Igaz, hogy az elején nem voltam biztos abban, hogy működőképes lesz a csoport, mondom ezt azért, mert ebben a térségben sok olyan vállalkozás működik, aminek a központja valahol az ország (világ) más területén van, és itt csak képviselteti magát. Azonban a BNI nem tud úgy működni hatékonyan, hogy a tagok csak delegálnak valakit, például egy alkalmazottat maguk helyett. Ide azért kell jönni, hogy saját magunkat, cégünket, vállalkozásunkat képviseljük, profitáljunk abból, amita csoport kínál. Vendégnek eljönni is megéri, hiszen már az első egy-két alkalommal kaphatnak ajánlást, amiből hasznuk lehet, ugyanakkor viszik a csoport jó hírét, így pozitív visszacsatolást kapunk mi magunk is – mondta Selmeczy Ákos, a csoport oktatási koordinátora.

BNI, Békéscsaba, 20140702
Pacsika Pál
- Most már ki lehet jelenteni, hogy az elmúlt nyolc hónap munkája megérte a fáradozást, felgyorsultak az események, a bizalmi kör kialakult a vállalkozók között, és ez nagyon fontos. Ami számomra pozitív érzés, hogy működik a filozófia: Aki ad, az nyer! Találkoznak a vállalkozások, megismerik egymás tevékenységét, ezzel jobban tudnak segíteni. Eljutottunk oda, hogy a csoporton belül stratégiai partnerségek alakulnak ki, egymás munkáját segítik, és már látszik, hogy ezáltal sokkal erősebbek vagyunk. Személyes eredményem, hogy Budapesten is nyitottam egy irodát, és a kapcsolatépítésben a BNI nagyon fontos szerepet játszott. Átlátogatok más csoportokhoz is, Pécsre, Debrecenbe, Kecskemétre, Budapestre, itt is építem a kapcsolataimat. Nagyon várom a nyitónapot, ez a következő lépés a csoport életében – közölte Pacsika Pál.

Jelenleg a helyi csoportnak 16 tagja van, szeretnék, ha ez a 30-35 főt eléri a jövőben, ez egy csoport ideális nagysága, Bár vannak 50 fős csoportok is, azonban a hatékony bemutatkozás, egymás megismerése, megismertetése időbe telik, ezért egy kisebb csoport hatékonyabban tud működni, az időintervallumot jobban ki tudja használni. A békéscsabai BNI csoport „életének" következő nagy állomása augusztus 27-e lesz, amikor a megalakuló nyíltnapot tartják. Erre valamennyi tagot várják, és a tagok hozzanak minél több vendéget, hogy sokan megismerjék a szerveződést, és vigyék hírét a helyi csoportnak.