Sokszor szembesül a szülő azzal, hogy ilyen-olyan továbbképzés, program, felújítás miatt arra kérik, hogy, ha lehet, ne vigyék 1-2 napra óvodába gyereküket, esetleg menjenek érte korábban, ebéd után mondjuk. Ilyenkor anya, apa beindítja a rokonságot, ismerősöket, mert dolgozni ugye, kell, de a gyerekre is vigyázni kell valakinek. És akkor még nem beszéltünk a nyárról, a több hetes szünetről.

Mikulás járt a kölcsy óvodában, Békéscsaba, 20121207
A Magyar Nemzet megkereste az államtitkárságot, mert tapasztalataik szerint gyakran előfordul, hogy óvodákat 4-5 hétre is bezárnak a nyáron, illetve a szülőket arra kérik, hogy gyermekeiket korábban vigyék haza. Az államtitkárság hangsúlyozza, hogy a hatályos jogszabályok szerint az óvodai nevelési év szeptember 1-jétől augusztus 31-ig tart, és ez nem korlátozható helyi rendelettel sem. Közölték azt is: más a helyzet a bölcsődékben, ahol a nyári szünet idejére az önkormányzat biztosíthatja ugyan a napközbeni ellátást, de ez nem kötelessége. Azonban a fenntartónak minden évben március 31-ig tájékoztatnia kell a szülőket a nyári nyitva tartás rendjéről – írta a híradó.hu.

Egészség az óvodában A békéscsabai intézmények is zárva tartanak nyaranta néhány hétre, ilyenkor azonban kijelölnek helyettesítő óvodát, ahová azokat a gyerkőcöket lehet vinni, akiknek szülei nem tudják megoldani a lurkó felügyeletét. Így nem egyszerre, hanem egymást követve végzik el a szükséges festési, mázolási, felújítási munkálatokat az óvodák, ezért lehet az, hogy még a zárva tartás alatt is járhat oviba a kicsi, csak épp nem a sajátjába, hanem egy közelben lévő másik intézménybe.

A gyerekek még élvezik is a változást, hiszen új környezetbe, új társak közé kerülnek, nem mellesleg vadonatúj játékokkal játszhatnak. A szülők már nem biztos, hogy annyira boldogok, hiszen másfelé kell szervezniük útjukat, esetleg nagyobb távolságra van a helyettesítő óvoda, de legalább van. Azonban a fent leírtakból az következik, hogy helyettesítés nélkül bezárni, oly módon, hogy a gyermekek felügyeletéről az adott intézmény nem gondoskodik, nem szabad, jogszabályellenes.