"1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG" címkével ellátott hírek
Magyarországon évente 250-300 gyereket diagnosztizálnak 1-es típusú diabétesszel, az esetek száma az elmúlt harminc évben megháromszorozódott - derül ki a Semmelweis Egyetem (SE) szerdai közleményéből.
Szakértők szerint már a születéstől lenne mód arra, hogy megelőzzék az 1-es típusú diabétesz kialakulását: az ötlet azon alapul, hogy porított inzulinnal edzenék a kisbabák immunrendszerét, így életre szóló védettséget érnének el náluk.
Eszik, mégis fogy. Iszik, de folyton szomjas. Az I-es típusú cukorbetegség tünetei jellegzetesek. Sok szülő mégsem gyanakszik arra, hogy gyermek beteg lehet. A kockázat viszont egyre nő: harminc év alatt megháromszorozódott a 14 év alatti diabéteszesek száma. Ráadásul a betegek is egyre fiatalabbak, sokszor óvodáskorú gyermekeknél diagnosztizálják az egy évtizeddel ezelőtt még 10-14 éves korban jelentkező betegséget. De mi van a riasztó statisztikák mögött, mit tehetünk mi, szülők gyermekünk egészségéért? Kellő figyelemmel, fegyelemmel a cukorbeteg is élhet teljes életet, de hogyan? Segít-e az óvónő, a pedagógus?
Helyére került a diabéteszpuzzle utolsó hiányzó darabja is: egy új tanulmány immár teljes képet ad arról, hogy mi vezet az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásához.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés