"1956. ÉVI FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC" címkével ellátott hírek
Finoman szólva nem örült annak Magyarbánhegyes Község Önkormányzata, hogy éppen a település nagy szülöttjéről, Angyal Istvánról elnevezett ötvenhatos pályázat keretében nem sikerült régóta dédelgetett elképzeléseit valóra váltani. Emlékház helyett csupán emlékmű létesülhetett a faluban.
Október 23-án a Gyomaendrődi Járási Hivatal dísztermében ünnepi képviselő-testületi ülésre is sor került.
Gyomaendrődön, a Szabadság téren emlékeztek meg az október 23-ai Nemzeti Ünnepről. A forradalom és szabadságharc emlékére rendezett városi ünnepségre az országzászló mellett került sor.
Olyan a dolgozószobája, mint egy kisebbfajta múzeum és könyvtár, már csak a fejében lehet több ismeretanyag Tótkomlós történetéről. Ha nem jártam volna egy osztályba több mint 40 évvel ezelőtt a földijével, Domanovszky Pállal, Domával a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolában, akkor talán soha nem találkoztam volna Tótkomlóson dr. Csontos Pál helytörténésszel. De jártam, s még arra is emlékszem, hogy „vad tótnak” neveztük el légynek sem ártó szlovák származású diáktársunkat.
Amióta a pályán van, vagyis több mint 30 év óta, huszonnyolc köztéri alkotása, figurális műve kapott helyet országszerte, Békés megyétől Zaláig, a békési Csuta Nemzetközi Művésztelepen már 23 év óta alkotó Farkas Tóth László magyarbánhegyesi szobrász-restautárornak.
Mártírhalála után sem hagyják nyugodni békében a Csanád vármegyei, Békés megyei szülőfalujában, Magyarbánhegyesen az 1956. évi forradalom és szabadságharc legendás budapesti Tűzoltó utcai parancsnokát, az ízig-vérig naiv kommunista Angyal Istvánt.
Nem szószátyárkodás, valóban nagy idők tanúja dr. Vekerdy Sándor nyugalmazott kardiológus főorvos, Csongrád város legújabb díszpolgára. Abban a Csemegi Károly utca 1. szám alatti házban lakik, amelyben az első magyar büntetőjogi kódex, az ún. Csemegi-kódex (Osztrák–Magyar Monarchia) megalkotója, az ősei révén Arad vármegyéből származott, zsidó származású dr. Csemegi (Nasch) Károly született, nevelkedett.
A szabadság fotósa címmel Jean-Pierre Pedrazzini francia fotóriporternek az 1956-os forradalom alatt készített képeiből nyílt kiállítás a budapesti Balassi Intézetben csütörtökön. A tárlat a Köztársaság téri harcokban halálosan megsebesült 29 éves fotós munkáiból mutat be válogatást több mint húsz képen keresztül.
Az 1956-os forradalomra emlékezünk néhány nap múlva. A hagyományos helyszínekre, a Műegyetemhez és a Kossuth térhez várják a békésen ünnepelni vágyókat a nemzeti ünnepen, de számos új elem is lesz az idei programban.
Cseh és lengyel példák nyomán készül arra a parlament Fidesz–KDNP frakciószövetsége, hogy az állampárt, az MSZMP, a KISZ és a munkásőrség vezetőinek a nyugdíját megadóztassa, s az összeget jóvátétel gyanánt az ötvenhatos forradalom hősei megélhetésének javítására fordítsa. A Hír6.hu-nak egy országos és egy Békés megyei volt MSZMP-vezető nyilatkozott a kormánypárti javaslatról.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft