"3D NYOMTATÁS" címkével ellátott hírek
Átadták szerdán a Pécsi Tudományegyetem (PTE) háromdimenziós (3D) technológiákat alkalmazó nyomtatási központját - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.
A háromdimenziós nyomtatással előállított protézisek, a személyre szabott medicina, a szövetnyomtatás és a rehabilitációs robotika témaköreit is felöleli a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjában csütörtökön kezdődő interdiszciplinális konferencia.
Egyetlen nap alatt, alig hárommillió forintból kinyomtattak egy lakóházat.
Bárkivel megtörténhet, hogy egyszer csak kiderül: komoly gondok vannak – például – a májával, ezért sürgős szervtranszplantációra szorul. Ma egy ilyen hír hallatán a legtöbben már fél lábbal a sírban érzik magukat, a jövőben viszont ez teljesen máshogy lehet: 20-25 éven belül általánossá válhat az emberi szervek háromdimenziós nyomtatása.
A spanyolországi Alcobendas településen átadták a világ első 3D-s nyomtatási technológiával készült gyalogoshídját.
Egy 3D-s bionyomtatással foglalkozó céggel fogott össze a L'Oreal. Olyan technológián dolgoznak, ami segíthet megérteni és akár visszavetni is az öregkori kopaszodást.
A világ első 3D-nyomtatott zsebórája működni működik, viszont egy jó nagy zseb kell hozzá.
A modell a Helsinki Egyetem központi kórházának kardiopulmonális centrumában egy olyan beteg számára készült, aki fejlődési rendellenesség miatt gyermekkorában már átesett egy szívműtéten. Sok év múltán a páciensnél pitvar-kamrai sövénydefektust fedeztek fel.
Ausztrál szakemberek a világon elsőként gyártottak le sugárhajtóművet háromdimenziós nyomtatási technológiát alkalmazva.
A világ első, levilágítóval egybeépített háromdimenziós nyomtatóját mutatta be egy szingapúri startup vállalkozás az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS) éves közgyűlésén a hét végén a kaliforniai San Joséban.