"BRAILLE-ÍRÁS" címkével ellátott hírek
Március 19-éig igényelhetik a látássérültek, hogy Braille-írással készült értesítőt küldjön neki az európai parlamenti (EP-) választásról a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Ugyancsak jövő keddig igényelhető az egyszerűbben megfogalmazott tájékoztató.
A felnőttként látásukat vesztett embereknek segít elsajátítani a Braille-jelek használatát az az ábécéskönyv, amelyet pénteken mutattak be Budapesten, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) székházában.
A fogyatékos fogyasztó kérheti írásban. Jövő augusztustól a víz-, a távhő- és a szemétszállítási számlát is.
A vakok is tudnak írni és olvasni, természetesen nem úgy, mint a látók, vagyis, mégis úgy, de egy különleges eljárásnak köszönhetően. Sokan hallottak már a Braille-írásról, ez egy olyan speciális abc, amiben a betűket pontok helyettesítik, amik ujjbeggyel könnyen kitapinthatók, és ha valaki ismeri a „kódokat”, könnyen dekódolhatja a szöveget. Valószínűleg azzal is többen tisztában vannak, hogy a rendszert egy Braille nevű (Louis Braille) francia pedagógus, feltaláló dolgozott ki 1824-ben.
Január 1-jén lépett hatályba Magyarország új alaptörvénye, amely korábban nem volt elérhető Braille-írásban. A Fidelitas ezért úgy döntött, hogy hazánk két, vak fiatalokkal foglalkozó intézménye számára lefordíttatja és kinyomtattatja a dokumentumot ebben a formában.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft