"DR. MOKÁN ISTVÁN" címkével ellátott hírek
Sarkadon 1954. március 15-én nyitotta meg kapuit az első bölcsőde a Kossuth utcán, egy lakóházból kialakítva, majd 1957-ben az újteleki városrészen is megnyílt egy 30 férőhelyes intézmény. A városban évente átlagosan száz kisgyermek születik, így a jelenlegi 48 férőhely a tapasztalatok szerint nem elegendő a felvételi igények kielégítésére. A jelenlegi városvezetés mindezek alapján nagyon fontos célkitűzésként fogalmazta meg egy új, korszerű, 60 férőhelyes bölcsőde építését Sarkadon, melynek megvalósítása érdekében az elmúlt esztendőben pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 1.4.1-16 pályázati felhívására. A benyújtott pályázat eredményeként mintegy 300 millió Ft összegű támogatást nyer a város, melyhez önkormányzati önerőt nem kell társítani, azaz a beruházás 100 %-osan pályázati forrásból valósul meg.
Színültig megtelt a sarkadi Bartók Béla Művelődési Központ nagyterme a város idős, nyugdíjas polgáraival az idei Idősek Karácsonya ünnepség alkalmából. Ezt az egyedülálló karácsonyi rendezvényt már lassan három évtizede szervezi meg közös összefogással Sarkad Város Önkormányzata és a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ. Így történt ez az idei esztendőben is.
Dr. Mokán István, Sarkad polgármestere szerint, 2016 a „vetés” esztendeje, mert eddig nem látott mértékű, közel hat milliárd forint összegű fejlesztési elképzelést tett le a városvezetés pályázatok formájában a Magyar Kormány és az Európai Unió jelképes asztalára. Az elképzelések igen széles skáláján mozogva, valamennyi területen előrelépést ígérnek a város számára.
Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016. december 15-én, az elmúlt héten csütörtökön tartotta a 2016-os esztendő utolsó munkaülését. A decemberi képviselő-testületi ülés a hagyományokhoz igazodva a Bartók Béla Művelődési Központ nagytermében került megtartásra és karácsonyi ünnepséggel, az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtásával kezdődött, melynek keretében előbb Mester Judit Ibolya alpolgármester asszony megható, szép ünnepi gondolatait hallhatták a jelenlévők.
Még nyáron nyerte meg Sarkad Város Önkormányzata azt a pályázatot, amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiírásában és koordinációjában, a testvér-települési programok és együttműködések támogatása mentén, nagyszalontai és sarkadi tisztviselők, önkormányzati dolgozók számára teremtette meg a szorosabb együttműködés, a tapasztalatcsere lehetőségét. A négy napos projektet idén novemberben, azaz november utolsó hetében valósították meg, így a Sarkadi Polgármesteri Hivatal dolgozói látogatást tettek Nagyszalontán, majd vendégül látták a nagyszalontai önkormányzat több tisztviselőjét és a szomszéd városvezetés több tagját is.
A városvezetés újra kedveskedni akart a Sarkadon élő gyermekeknek, ezért a tavalyi és a tavalyelőtti sikerből kiindulva, idén is közlekedett a Sarkadi Mikulásvonat a gyermekek legnagyobb örömére.
A Szociális Munka Napja alkalmából minden esztendőben november 12-én azokat az elesettekért, támogatásra és segítségre szorulókért dolgozó szakembereket köszöntjük, akik felelősségteljesen, áldozatkészen és nagy szakmai alázattal végzik munkájukat, gondoskodva a legkisebbekről, az idősekről, a fogyatékkal élőkről, az elesettekről és a legszegényebbekről. Ennek mentén Sarkad Város Önkormányzata ünnepi keretek között köszönte meg az egész esztendőben végzett áldozatos munkát a bölcsőde és a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ sarkadi telephelyein dolgozó munkatársaknak. Természetesen a hagyományokhoz igazodva az említett intézmények nyugállományba vonult, korábbi dolgozói is meghívást kaptak az ünnepségre.
A sarkadi Éden-tavak mellett, LEADER pályázati forrásból valósult meg az a gyermek és ifjúsági tábor, amit folyamatosan fejleszt Sarkad Város Önkormányzata. A 2012-ben átadott tábor három kétszobás házzal, vizesblokkal, kemencével és filagóriával, valamit főzési-sütési lehetőséggel, festői környezetben várja a pihenni vágyókat. A közismertebb nevén „Éden-tábor” a Sarkadi Polgármesteri Hivatal üzemeltetésében, tavasztól őszig áll a vendégek rendelkezésére.
Dr. Mokán István polgármester elmondta, tavaly ősszel a szennyvízberuházáshoz kapcsolódó útfejlesztések a téli idő beálltával felfüggesztésre kerültek, majd a városvezetés az ígéreteihez híven idén folytatta, sőt jelentős önkormányzati forrásokat biztosítva nagymértékben ki is egészítette az útalap rekonstrukciós programot. 2016-ban harmincnyolc sarkadi utcában újult meg az útalap. Volt, ahol az utca teljes hosszában be kellett avatkozni, volt, ahol a kritikus szakaszok kijavítása volt a feladat. Az újteleki városrészen, augusztus közepén elindított program során folyamatosan haladtak a szakemberek, s napjainkra már csak kisebb utómunkálatok maradtak az idei esztendőre tervezett feladatokból, így a télre leállhatnak a munkagépek.
„Emlékezni gyűltünk ma össze itt Sarkadon, emlékezni azokra, akik előttünk jártak, akik bátorságukkal, hősiességükkel megmutatták számunkra, mit is jelent áldozatot hozni a hazáért, áldozatot hozni a nemzetért. Emlékezzünk, mert emlékeznünk kell, hiszen ez az utódok dolga, ez a mi feladatunk. Ezt hagyták ránk azok, akik a vérüket adták október hatodikán. Itt, Sarkadon is meg kell tennünk ezt. Meg kell idéznünk a vértanúk szellemét, még ha időben és térben talán távolinak is tűnik számunkra Arad és az aradi tizenhárom. De ha jobban belegondolunk, nem is vagyunk sem időben, sem térben olyan távol tőlük, mivel az emléküket még ma is őrizzük, és földrajzilag sincs távol tőlünk Arad, hiszen a szomszéd megyéről beszélünk.” – mondta Gajda Róbert kormánymegbízott Sarkadon.