"I. VILÁGHÁBORÚ" címkével ellátott hírek
Az interneten is kutatható már az első világháborúban a Magyar Királyság területén felállított katonai egységek és tagjaik története - hangzott el a http://www.magyarezredek.hu/ honlap indulása alkalmából tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.
Évekkel ezelőtt a Dévaványai temető több olyan parcellával is rendelkezett, melyet a növényzet teljesen ellepett. 2010-ben a terület növénymentesítése közben bukkantak rá az egyik parcellában azokra az elfeledett sírokra, ahol az I. világháborúban elhunyt katonák nyugszanak.
A Határ Győző Városi Könyvtár szervezésében Hol vannak a katonák... címmel előadásokat hallhatnak az I. világháborúról. Az előadásoknak különös aktualitást ad, hogy május utolsó vasárnapja a Hősök Emlékünnepe.
Belgrád képviselő-testületének döntése értelmében az első világháborút kiváltó szarajevói merénylet 101. évfordulójára szobrot emelnek a támadást elkövető Gavrilo Principnek a szerb fővárosban.
Az első és a második világháború magyar hősi halottainak almanachját készíti el a Honvédelmi Minisztérium és a hadtörténeti intézet - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.
Hazatérnek… 1914-1918 címmel nyílt első világháborús kiállítás szombaton a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, a tárlat különleges installációkkal, korabeli dokumentumok és tárgyak segítségével mutatja be a korszakot.
A magyar zsidóság első világháborús áldozatvállalásának komoly szerepe van abban, hogy Magyarország újra és újra képes talpra állni, hogy "nemzetünkből nem veszik ki az életerő" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Kozma utcai zsidó temető első világháborús hősi parcellájának felújítása alkalmából tartott megemlékezésen.
A megbékélés fontosságát hangsúlyozta csütörtökön elmondott karácsonyi üzenetében a brit uralkodó, különös hangsúllyal kiemelve az I. világháború kitörésének idei századik évfordulóját, valamint a szeptemberben megtartott skóciai függetlenségi népszavazást.
Emlékek és tárgyak - Ami a Nagy Háborúból ránk maradt címmel első világháborús relikviákból, fotókból, feljegyzésekből, a katonák személyes tárgyaiból nyílt kiállítás a baranyai megyeszékhelyen szerdán.
Száz esztendeje már, hogy kitört az első világháború, amelyet joggal neveznek hadikatasztrófának. Addig is voltak harcok, háborúk, de az 1914-ben kitört háború méretében, emberáldozatában minden addigi képzeletet felülmúlt. Több mint 19 millió 700 ezer halott, 21 millió 200 ezer sebesült és rokkant, Békéscsabán 963 hősi halott, 466 hadiözvegy, 168 hadiárva, 318 rokkant – ez az első világháború szomorú mérlege. Erre emlékszik Békéscsaba egy egész éven át tartó programsorozattal.