"I. VILÁGHÁBORÚ" címkével ellátott hírek
Száz esztendeje már, hogy kitört az első világháború, amelyet joggal neveznek hadikatasztrófának. Addig is voltak harcok, háborúk, de az 1914-ben kitört háború méretében, emberáldozatában minden addigi képzeletet felülmúlt. Több mint 19 millió 700 ezer halott, 21 millió 200 ezer sebesült és rokkant, Békéscsabán 963 hősi halott, 466 hadiözvegy, 168 hadiárva, 318 rokkant – ez az első világháború szomorú mérlege. Erre emlékszik Békéscsaba egy egész éven át tartó programsorozattal.
Éppen száz éve idén, hogy kitört az első világháború. A négy évig tartó „nagy háború” összesen több mint 15 millió ember halálát okozta, sok millióan nyomorodtak meg, vesztették el családjukat, váltak földönfutóvá. A véres esemény nyomot hagyott az emberekben, de hatással van azokban is, akik csak tanulmányaik során kerültek kapcsolatba az akkori történésekkel. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata többféle, különböző korosztályokat megszólító programmal készül az első világháború centenáriumáról történő megemlékezésre.
Az első világháborúban szolgált több millió férfi és nő emlékét őrző internetes adatbázist hozott létre egy brit múzeum.
Nem éppen mesés kiállítás nyílt a békéscsabai Meseházban. Az intézmény a Munkácsy Mihály Múzeummal karöltve a múzeum és magángyűjtők gyűjteményéből állította össze a „Mikor mentem Galícia felé…” című tárlatát. A kiállítás az I. világháború dokumentumaiból és relikviáiból válogatva nyújt betekintést a korabeli történésekbe.
Nem éppen mesés kiállítás nyílt a békéscsabai Meseházban. Az intézmény a Munkácsy Mihály Múzeummal karöltve a múzeum és magángyűjtők gyűjteményéből állította össze a „Mikor mentem Galícia felé…” című tárlatát. A kiállítás az I. Világháború dokumentumaiból és relikviáiból válogatva nyújt betekintést a korabeli történésekbe.
Nem akarta a magyar politikai elit az első világháborút, amelyet hódító célokkal, illetve az addigi hódítások megtartásának céljával indítottak - mondta Tőkéczki László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezetője a Hitel című folyóirat februári számának bemutatóján szerdán Budapesten.
A 2014-es évvel megkezdődnek Magyarországon is az első világháború századik évfordulójára történő megemlékezések, a kormány a központi rendezvények mellett a civil szervezetek és az önkormányzatok számára is szeretné megadni a lehetőséget a méltó emlékezésre - mondta közigazgatási tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft