"II. VILÁGHÁBORÚ" címkével ellátott hírek
A második világháborúban a szövetségesek által ledobott bombák olyan erejűek voltak, hogy átmenetileg a Föld légkörének felső rétegét is felmelegítették - írja egy új kutatás nyomán a BBC News.
A nyugat-belgiumi Ypres városában 600 ezer agyagfigurából álló új installáció állít emléket az első világháború idején lezajlott csaták civil és katonai áldozatainak.
Hetvenhárom éve ezen a napon szabadult fel az auschwitzi koncentrációs tábor, ahol 1,1 millió zsidót, köztük több százezer magyart végeztek ki a nácik. Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben egyhangúlag döntött arról, hogy január 27-ét a holokauszt nemzetközi világnapjának nyilvánítsák.
A magyar katonák, bár a lengyelekkel ellentétes oldalon harcoltak, az 1944-es varsói felkelés során - az ezeréves barátság jegyében - pozitív szerepet játszottak - emelte ki Vargha Tamás, a honvédelmi minisztérium államtitkára kedden Varsóban, a lengyel felkelőket segítő magyar honvédek emlékművének felavatásán.
Százöt éves lett hétfőn a II. világháború "hírhozója", az a brit újságírónő, aki elsőként adott hírt a világégés kezdetéről, arról, hogy a német csapatok Lengyelország megtámadására indultak, és akiről csak a közelmúltban derült ki, hogy a háború előtt menekültek ezreinek segített eljutni Angliába.
Ugye, ismerik azt a képet, amin egy matróz megcsókol egy lányt a II. világháború végét ünneplő New York-i forgatagban? Az azon szereplő fehér ruhás nővér 92 éves korában elhunyt.
A Thunderbolt P47 típusú gép 1945 február 14-én egy ottersweieri gyümölcsösbe zuhant, a Párizsból származó, 25 éves Antoine Allard vezette.
Mintegy kilencven, második világháborúban elesett magyar honvéd földi maradványait hantolták ki Kolozsváron magyar szakemberek - írta pénteken a Szabadság című kolozsvári napilap.
Újra kiadták Sztálin, Roosevelt és Churchill második világháborús levelezését Oroszországban.
Az NHK japán közszolgálati televízió beszámolója szerint a megemlékezést az ország déli részén, a Kjúsú szigetén fekvő Csiranban tartották, ahonnan 439 kamikáze indult végső útjára a második világháború záró szakaszában végrehajtott, Japánban Tokkónak nevezett öngyilkos bevetések során.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft