"LENKEFI ZOLTÁN" címkével ellátott hírek
Lenkefi Zoltán töltheti be további öt évig a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatói posztját, erről döntött csütörtöki ülésén a város közgyűlése.
A Békéscsabai Napsugár Bábszínház idén is megrendezi a Bábos Drámaíró Versenyt, a negyedik ilyen megméretésre március 23. és 26. között kerül sor - tájékoztatta a teátrum igazgatója az MTI-t.
Gellért Erzsébet békéscsabai óvónő 1949-ben alapította a Napsugár Bábegyüttest. Noha a mai napig tisztázatlan kérdés, hogy egy felső pártnyomás (például, hogy kontrollálható legyen a fiatalok időtöltése), vagy szimplán kulturális éhség inspirálta a csapat születését. De ez ma már indifferens. Noha a b-verze sokkal bátrabb bábbarátabb beütés.
A Békés Megyei Hírlap Hagyomány lett már a Cseppnyi Önbizalomból című cikkét húzták ki a békéscsabai II. Bábos Drámaíró Verseny témájául csütörtök este a viharsarki teátrumban.
Lackfi János Paradicsomleves betűtésztával című verseskötetét dolgozta fel a közelmúltban a Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Az előadás egyik különlegessége, hogy a vasárnap délutáni premiert a társulat nem tűzi szezonális műsorra, hanem itt-ott alkalomadtán mutatja majd be.
Tavaly kezdődött minden. Amikor is a Békéscsabai Napsugár Bábszínház spanyolfala mögött összeállt a Jozzy (Josephine Baker becenevéből fakadóan), azaz Soós Emőke énekesnő (a társulat egyik fő fénynyalábja) és Lovas Gábor rengeteghangszerenjáccik (művészeti munkatárs) duettje, hogy átölelje Cseh Tamás darázsderekát. Mindezt meghallva, súlyos percekkel később Rákóczi Antal Tóni ritmusember (hang- és fénytechnikus) a hóna alatt egy ikerbongóval úgy gondolta, bekopog a próbára, és akarva-akaratlanul így a műfajinga északnak mozdult el. De mindenekfelett az i-re a pöttyöt mégis Lenkefi Zoltán (a társulat igazgatója) tette fel, aki mondhatni szerelemből megvásárolt egy négyhúros gitárt, mármint egy bészgépet. Ezt követően csak idő kérdése volt, hogy a bábszínház kvázi házi, de egyelőre még nagyon képlékeny nevű zenekari tripje a nyakába vegye az Óperenciát és a túlt. De mivel megtették, így beszélgettünk egy kicsit.
A minap a kicsiny családommal épp a Jégvarázs című animációs filmet néztük a moziban, amikor egyszer csak a mögöttünk lévő fazon rágyújtott egy telefonra. Persze ez ma már nem nagy ügy, de hát nemcsak minket, hanem szerintem a saját gyerkőcét is zavarhatta. Majd a mese után, ismét felötlött bennem az örök dilemma: a gyerekműfaj mindörökké mostoha tesó marad? Ezzel kapcsolatban kerestem meg gyerekeknek alkotó és prezentáló, néhány nagycsaládos békéscsabai művészapukát. Egészen pontosan BMZ-nek 6, Hevó Iminek 4, Tücsök Petinek 1+2, Lenkefi Zolinak 2 sráca van – szerintem, ha nőből lennének faragva, folyamatosan szülnének.
Ízig-vérig meseházas gyermeknapi programfüzér várta szombat délután a high-tech kütyücsodák ellen beoltott jóembereket. A varázslatos atmoszférájú helyiségnek még Esőtündér is megkegyelmezett: így szabad volt szappanozni az udvaron. Lekváros süti, málnaszörp és vattacukor biztosította a kalória-bevitelt.
Öt esztendő után leporolta, ha úgy tetszik, megcsókolta és felébresztette mélységes álmából a Békéscsabai Napsugár Bábszínház társulata élete első gyermekét: a Csipkerózsát. A korábban 150 előadást megélt darab most némileg új köntösben, új szereposztással lép a nagyérdemű kislelkek elé. Bábjáték és muzsika – kastélyban, erdőben, sárkányszájban, pókhálón, rózsatövisen, menyegzőn. A Csipkerózsa szombattól szúr és simogat az Ibsen Házban, mi a pénteki nyilvános főpróbát lestük meg.
A Békéscsabai Napsugár Bábszínház idei évadjának első darabja A repülő kastély. A tündérmese sok-sok népmeséből összegyúrt, rengeteg cselekménnyel átszőtt történet, amelynek díszlete és bábjai már készülnek a bábosok „birodalmában”. A munka kellős közepén látogattuk meg őket, belesve a kulisszák mögé.