"MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR BÉKÉS MEGYEI LEVÉLTÁRA" címkével ellátott hírek
Egy darabig még várhat sorsa jobbra fordulására a magyarországi gazdasági kisvasutak és motoros vasúti közlekedés atyjának, a földbirtokos családban született Sármezey Endre gépészmérnök sírboltja Mezőkovácsházán, szerencsére az új polgármester, Varga Gusztáv (Fidesz–KDNP) és a települési önkormányzat képviselő-testülete máris felkarolt két nemes ügyet.
Olyan a dolgozószobája, mint egy kisebbfajta múzeum és könyvtár, már csak a fejében lehet több ismeretanyag Tótkomlós történetéről. Ha nem jártam volna egy osztályba több mint 40 évvel ezelőtt a földijével, Domanovszky Pállal, Domával a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolában, akkor talán soha nem találkoztam volna Tótkomlóson dr. Csontos Pál helytörténésszel. De jártam, s még arra is emlékszem, hogy „vad tótnak” neveztük el légynek sem ártó szlovák származású diáktársunkat.
Salgótarjántól Kaposváron át Gyuláig éjszakáztak pénteken a levéltárosok a Kutatók éjszakája elnevezésű programsorozat keretében, sőt a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárában ügyvéd, polgári bíró és a fürdőváros polgármestere is bekapcsolódott a régi perek mai olvasatába.
Nagyszabású tudományos konferenciát rendezett pénteken a gyulai városháza impozáns emeleti dísztermében a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára (MNL BML) a társadalmi kiszolgáltatottságról, többek között a budapesti értelmiségiek kommunista Rákosi-rendszerben vidékre történő deportálásáról és a kulákoknak megbélyegzett módosabb parasztemberek üldözéséről.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft