"NICOLAE CEAUȘESCU" címkével ellátott hírek
Megnyitják a látogatók előtt Nicolae Ceausescu, az utolsó román kommunista diktátor egyik bukaresti bunkerét, amely egykori otthona, a Primaverii (Tavasz) palota alatt, tíz méteres mélységben található - közölte szombaton a Mediafax hírügynökség, amely elsőként fotózhatta le a titkos létesítményt.
Tegye fel a kezét, aki emlékszik arra, hogy ’89 karácsonyán a Három kívánság helyett Nicolae és Elena Ceaușescu vérbe fagyott – fekete-fehér – holttestét kellett néznünk a tévében! Naugye!
Románia egykori védelmi minisztere és egy volt titkosszolgálati tábornok cáfolja, hogy Nicolae Ceausescu román kommunista diktátor 1989 nyarán a paksi atomerőmű elleni rakétatámadást készített volna elő, ahogyan azt Szőczi Árpád újságíró Temesvár - A romániai forradalom kitörésének valódi története című könyvében leírta.
Az 1989-es és a 2014-es év között vont párhuzamot Tőkés László, a 25 évvel ezelőtti romániai forradalom kirobbantója az évfordulós rendezvényeket beharangozó csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján.
A katonai létesítménybe civil csak nagyon ritkán juthatott be eddig, de szeptembertől múzeummá alakítják a laktanyát - írja a hirado.hu.
Sokkal jobban magamba meredek egy-egy ünnepségen, amikor a Szózatot hallom, mint a Himnuszt. Mondjuk, lehet, hogy azért is, mert ebben az önmarcangoló szaladgálásban kell vagy fél óra, hogy az ember egy kicsit lefékezzen. Pusztán egyéni szocprobl., de számomra a Vörösmarty-féle nemzeti ima egyrészt a pregnánsabb, kötöttebb, logikusabb dallamvezetése, valamint a kezdősor mutatóujj-intelme miatt fekszik jobban. Nem lennék magyar? Ááá… mindez semmi. Ennél nagyobb szépség történt a minap a békéscsabai városháza dísztermében.