"NOBEL-BÉKEDÍJ" címkével ellátott hírek
A döntést idén is az elnök "erővel a békéért" alapelvével indokolták.
November elején a Wesley János Lelkészképző Főiskola öt professzora: Iványi Gábor lelkész, Lukács Péter oktatáskutató, Majsai Tamás teológus, Nagy Péter Tibor szociológus, valamint Szilágyi Gál Mihály filozófus úgy döntöttek, levelet írnak a díjat odaítélő bizottságnak, amiben Soros Györgyöt jelölik.
Kitörő örömmel fogadta az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezés, az ICAN, hogy idén ők kapják a Nobel-békedíjat - derül ki a szervezet szóvivőjének pénteki reagálásából.
A The Guardian című baloldali brit napilap szerdai állásfoglalása szerint vissza kell vonni a mianmari vezető, Aung Szan Szú Kjí Nobel-békedíját a muszlim rohingja kisebbség elleni súlyos atrocitások eltűrése és elkendőzése miatt.
Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kapja idén a Nobel-békedíjat a kolumbiai fegyveres konfliktus lezárásáért tett erőfeszítéseiért - jelentette be pénteken a Norvég Nobel-bizottság Oslóban.
Köztük van az afganisztáni női kerékpárcsapat, Nadia Murád, aki az Iszlám Állam terrorszervezet iszlamistái által megerőszakolt nők jogaiért küzd, illetve Ferenc pápa is. Az öttagú norvégiai Nobel-bizottság általában több mint 200 jelölést kap a nagy presztízzsel járó díjra. A jelöltállítási határidő hétfőn járt le.
A német konzervatív CDU több parlamenti (Bundestag-) képviselője szerint Nobel-békedíjat érdemel a pártelnök-kancellár Angela Merkel az ukrán válság kezelésében nyújtott teljesítményéért.
Az orosz elnök mellett Edward Snowden és Malala Juszufzai, a pakisztáni tálibokkal szembeszálló tinédzser lány is a 2014-es Nobel-békedíj jelöltjei között van.
Legalább nyolc jelölést kapott a Nobel-békedíjra Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési programját kiszivárogtató informatikus - írta az International Business Times amerikai üzleti hírportál.
Egy olasz, egy lengyel, egy máltai és egy spanyol fiatal nyerte az Európai Bizottság által meghirdetett rajz- és írópályázatot, így ők utazhatnak el Oslóba, hogy részt vegyenek jövő hétfőn a Nobel-békedíj átadásán - tudatta hétfőn az Európai Bizottság.