"RÁKOSI MÁTYÁS" címkével ellátott hírek
Alig töltötte be a 23. életévét a mezőkovácsházi Kovalcsik Pál, amikor a szegedi Tisza Szállóban, az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) helyi székházában leverték a veséjét, a halotti anyakönyv szerint vesebaj okozta korai elhunytát. Az orosházi kórház főorvosára telefonon ráparancsoltak, hogy zárójelentésében szívbénulást állapítson meg a halál okaként.
Vasárnap délelőtt 9 órakor szentmisével (Czank Gábor plébános celebrálta) kezdődött meg a római katolikus Szent Imre templomban az Üldözött Gazdák Emlékművének avatóünnepsége Endrődön, ahol a Rákosi-korszakban csaknem 300 családot bélyegeztek meg kuláknak.
Drága emlékezetű dr. Bugyi István, a Szentesi Városi Kórház igazgató főorvosa kérte ki a Kékestetői Állami Gyógyintézet forradalmi tevékenysége miatt internált szívgyógyászát, dr. Vekerdy Sándort Csongrád megye gyermek kardiológus főorvosának. Csongrádra 1959-ben került, 1961–1968 között volt a helyi rendelőintézet igazgató főorvosa, majd nyugdíjazásáig, 1992-ig a Tisza-parti kisváros vezető kardiológusaként tevékenykedett a kiváló belgyógyász, reumatológus szakorvos, a természetes gyógymódok tanára, gyógypedagógus.
Nem szószátyárkodás, valóban nagy idők tanúja dr. Vekerdy Sándor nyugalmazott kardiológus főorvos, Csongrád város legújabb díszpolgára. Abban a Csemegi Károly utca 1. szám alatti házban lakik, amelyben az első magyar büntetőjogi kódex, az ún. Csemegi-kódex (Osztrák–Magyar Monarchia) megalkotója, az ősei révén Arad vármegyéből származott, zsidó származású dr. Csemegi (Nasch) Károly született, nevelkedett.
Hogy miért, további kutatásra érdemes, de a Rákosi-rendszerben Mezőberénybe, Békés megyébe, a tanyavilágba telepítették ki Budapestről a legtöbb értelmiségi, osztályidegennek minősített polgári családot. Okányba például gróf Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatási miniszter, a magyar közoktatást európai színvonalra fejlesztő, Arad vármegyei Pécskán született művelődéspolitikus feleségét.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft