"ADATVÉDELEM" címkével ellátott hírek
Hibavadász programot jelentett be a Facebook. A cél, hogy ezzel megakadályozzon egy mostanihoz hasonló későbbi botrányt.Hetek óta a Facebook nevétől hangos a netes sajtó, és nem feltétlenül pozitív értelemben. Egyre-másra derülnek ki, hogy milyen adatok kerülhettek ki a Facebookról, a legutóbb például azzal szembesülhettek a felhasználók, hogy akár Messenger-üzeneteikhez is hozzáférhetett külső cég. Ez már igazi botrány (nem tudni még, mi lesz a vége), és épp az ilyet szeretné elkerülni a jövőben a Facebook egy új hibavadászprogrammal, amelyet csak néhány órával azelőtt hozott nyilvánosságra, hogy sor került Mark Zuckerberg meghallgatására az amerikai szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtt.
Jó néhány évbe telt elkészíteni a WebAuthn nevű hitelesítési szabványt, de a jelek szerint a legfontosabb böngészőkben hamarosan már el is lehet érni a jelszómentességre törekvő azonosítási megoldást.
A Facebook minden felhasználója, így a magyar felhasználók hírfolyamában is megjelenít majd egy olyan figyelmeztetést, amelynek linkjére kattintva azok egyszerűen áttekinthetik, hogy milyen alkalmazások férnek hozzá a közösségi hálózaton tárolt adataikhoz. A felületen keresztül lehetőségük lesz arra, hogy megvonják az adataikhoz való hozzáférést azoktól az alkalmazásoktól, amelyeket nem kívánnak többé használni.
Az elmúlt két hétben egyre nagyobb hullámokat vető adatgyűjtési botrány után átalakította adatvédelmi beállításait tartalmazó felületét a Facebook. Az oldal felhasználói az új fejlesztésnek köszönhetően egyszerűbben le tudják tölteni a saját maguk által megosztott tartalmakat is.
Mark Zuckerberg, a Facebook alapító vezérigazgatója nem kíván megjelenni a londoni alsóház illetékes bizottságának meghallgatásán, amelyen arról kérdezték volna, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. Zuckerberg kedden közölte, hogy technológiai vagy termékfejlesztési ügyekért felelős helyettesét küldené Londonba.
Hosszú, egyre nyugtalanítóbb hallgatás után megszólalt a Facebook alapító-vezérigazgatója a közösségi oldal történetének eddigi legnagyobb adatgyűjtési ügyében. Saját profiján közzétett bejegyzésében elismeri, hogy hibáztak, bocsánatot nem kér, de szigorítást ígér.
Számtalan veszélyt rejt a kisgyerekek számára az internet világa, emiatt nagyon fontos a védelmük, és ezért állított össze a biztonságos jelenlétükről a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tanulmánykötetet - mondta a NAIH elnöke hétfőn Budapesten.
Az európai adatvédelmi reform értelmében 2018 májusától új adatvédelmi rezsim lép életbe Magyarországon - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságának hétfői ülésén.
A minap a szerkesztőségünk vendége volt a békéscsabai dr. Farkas Tamás adatvédelmi szakjogász. A Blue Key Kft. ügyvezetője noha csak 90 percig tartózkodott nálunk, az az átlagos, egyetemi előadás(nyi) idő sitty-sutty el is telt. A lényeg, hogyha az általa minden egyes kimondott szóra virtuálisan rákattintottam, legalább négy ablak nyílt meg, mint a neten. Ergo kevés volt az a másfél óra. Ráadásul itt a karakterkorlátok miatt csak zanzásítva adhatom vissza az elhangzottakat.
Elkerülhetetlen az adatvédelmi jogalkalmazás bizonyos fokú szigorodása az információs önrendelkezési jog biztosítása és a személyes adatok megfelelő védelme érdekében a digitalizált világban - állapította meg a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda az infotörvény jogalkalmazási gyakorlatának tapasztalatai alapján.