"ÁFACSALÁS" címkével ellátott hírek
Egy szegedi könyvelő és férje irányította bűnözői csoportot leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a cukor, étolaj és húsipari termékek áfájával csaló gyanúsítottak egymilliárd forintot meghaladó kárt okoztak a költségvetésnek.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke, elnökhelyettesei és vezető beosztású tisztviselői szerdán közleményben utasították vissza a velük kapcsolatos korrupciós vádakat.
egyeztetést tartottak a zöldség-gyümölcs ágazat helyzetéről Budapest, 2014. október 28., kedd (MTI) - A lakosság biztonságos és kiváló minőségű magyar élelmiszerekkel, köztük zöldségekkel és gyümölcsökkel történő ellátása közös érdek; ennek biztosításáról, valamint a magasabb feldolgozottságú termékek előállításának növeléséről is tárgyaltak a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) a FruitVeB - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet vezetői - közölte a tárca az MTI-vel kedden. A további témák között az élelmiszerfeldolgozó-ipar technológiai fejlesztése, az exportbővítés lehetősége és az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia megvalósításának feladatai szerepeltek. Az FM közleménye szerint Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a szakmaközi szervezetek közül elsőként Mártonffy Bélával, a FruitVeB elnökével és Ledó Ferenccel, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (Délkertész) elnökével találkozott, és tárgyalt az elkövetkező évek közös céljairól, a közös munka menetéről. A közlemény leszögezi: a kormány célja, hogy a magyar családok asztalára mindenkor biztonságos, helyben termelt, kiváló minőségű és ízletes magyar élelmiszerek kerüljenek. A hazai élelmiszerek, így a hazai zöldség-gyümölcstermékek és termelők támogatása egyúttal hozzájárul a munkahelyek bővüléséhez, ezzel a vidéki népesség megtartásához. A rossz, silány minőségű termékek kiszűrése védi a fogyasztók érdekeit, segíti az élelmiszergazdaság megtisztulását, támogatja a minőségi élelmiszereket előállító, a jogszabályi és higiéniai előírásokat betartó vállalkozásokat. Mindezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatos ellenőrzéssel biztosítja: a tisztességtelen vállalkozások kiszűrése a kormányzat és a szakmaközi szervezet számára egyaránt fontos. A szakmaközi szervezet vezetői legfontosabb feladatként az áfacsalások kiszűrését, az uniós források felhasználásának célhoz kötöttségét és a hatékony ellenőrzést nevezték meg. Az ágazat helyzetének értékelésekor kijelentették: a hazai zöldség-gyümölcs termelés az évi 2,5 millió tonnáról további egymillió tonnával bővíthető, amelynek nagyobb része külföldön találhatna fogyasztóra - olvasható a közleményben.
A kormány minden eszközzel fellép az áfacsalások és a különböző visszaélések ellen - szögezte le a nemzetgazdasági miniszter szerdán az Országházban újságírók előtt, amikor egy amerikai étolajgyártó cég élelmiszerkereskedelmi csalásokkal kapcsolatos felvetéseinek kormányvizsgálatáról számolt be - írja a híradó.hu.
A jelenlegi tejpiaci anomáliák nagy részét - így például a termelői ár zuhanását - azon termékek forgalomba hozatala okozza, amelyek után elcsalják az áfát, állapították meg a szakemberek az elmúlt időszakban tartott többszöri tárcaközi egyeztetésen - írta a Magyar Nemzet.
Az áfacsalás versenyhátrányt okoz a magyar tejtermelőknek, ezért fel kell lépni ellene. A Tej Terméktanács emellett lépéseket kíván tenni a Magyarországon előállított termékek reklámozása és népszerűsítése ügyében - mondta Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács társelnöke a Kossuth rádió 180 perc című szerdai műsorában.
Három nap múlva jelentős bírságra számíthatnak azok, akik nem tesznek eleget az előírásnak, hétfőn ugyanis lejár a határideje a pénztárgépek cseréjének. Ezután bírságra, üzletbezárásra számíthatnak a mulasztók.
A vállalkozások szeptember 1-jétől már csak online pénztárgépet használhatnak. Az átállást elmulasztó céget akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatja az adóhatóság, és emellett az üzlethelyiséget is lezárhatja 12 napra - figyelmeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Az áfával való visszaélések állnak továbbra is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéseinek célkeresztjében - mondta Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese a Napi Gazdaságnak.
Több mint százmillió forint kárt okozott az államnak egy informatikai eszközök kereskedelmével foglalkozó Nógrád megyei bűnszervezet - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense szerdán az MTI-vel.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft