"AGYKUTATÁS" címkével ellátott hírek
A mesterséges intelligencia és a valós rendszerek matematikáját vizsgálják magyar kutatók, akik németországi majomkísérletek eredményeit értékelve találtak különbséget a rendszerek működési elvei között.
A késleltetett stresszreakcióért és a stressz hosszabb távú hatásaiért felelős új agyi folyamatot azonosítottak a Semmelweis Egyetem kutatói a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében.
Egy német kutatócsoport szerint két agyi terület méretével függ össze, hogy azonnal elvégezzük-e tennivalóinkat, vagy mindig inkább későbbre hagyjuk azokat.
Először végeztek agyműtétet robot segítségével Magyarországon. A ROSA nevű, csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével a Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy páciens fejébe az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI).
Hatékonyabb diagnosztikai és terápiás eljárások bevezetése is szerepel a nemzeti agykutatási program célkitűzései között - mondta el Oberfrank Ferenc, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal program-igazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
A társadalom minél szélesebb rétegeivel kell megismertetni a tudományos gondolkodásmódot, a fiataloknak pedig megmutatni, hogy a felfedezés szépség és igazi kihívásokkal jár. Erről az MTA elnöke beszélt hétfőn Budapesten, a Magyar Tudomány Ünnepe megnyitóján.
Az alap és a klinikai idegtudományi kutatásokba, valamint a gyógyszerfejlesztésekbe bekapcsolódva vesznek részt szegedi tudósok a Nemzeti Agykutatási Programban (NAP) - közölte Vécsei László akadémikus csütörtökön a Tisza-parti városban.
Az elismerés 1901 óta íródó történetében May-Britt és Edvard Moser az ötödik házaspár, amelynek mindkét tagja Nobel-díjat kapott. A norvég pár az agykutatás terén elért eredményeiért megosztva veheti át a 2014-es orvosi kitüntetést egykori tanárával, az amerikai-brit John O'Keefe-vel.
Négy év alatt összesen 800 millió forinthoz jut kutatásra a Debreceni Egyetem (DE) a Nemzeti Agykutatási Program keretében - közölte Csiba László, a debreceni neurológiai klinika igazgatója a programról rendezett konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.
Az agykutatás lehet a "zászlóshajója" annak a célkitűzésnek, hogy Magyarország a termelési központ mellett kutatási innovációs térséggé is váljon Európában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Nemzeti Agykutatási Program együttműködési megállapodásának aláírási ünnepségén, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft