"ALAPTÖRVÉNY" címkével ellátott hírek
A képviselők összesen két órában interpellálhatják a kormány tagjait az Országgyűlés mai ülésnapján, amelyen terítékre kerül az alaptörvény kedden elfogadni tervezett hetedik módosítása is.
Az öt éve ezen a napon kihirdetett alaptörvényre emlékezéssel kezdi meg ma négynapos ülését az Országgyűlés.
Az Alkotmánybíróság (Ab) megszüntette a felsőoktatási törvény hallgatói szerződésre vonatkozó vizsgálatát.
Vasárnap délelőtt 9 órakor szentmisével (Czank Gábor plébános celebrálta) kezdődött meg a római katolikus Szent Imre templomban az Üldözött Gazdák Emlékművének avatóünnepsége Endrődön, ahol a Rákosi-korszakban csaknem 300 családot bélyegeztek meg kuláknak.
A magyarok maguk akarják saját sorsukat irányítani - hangsúlyozta Szájer József szombaton Lakiteleken.
Magyarország szabad, demokratikus jogállam, és az Európában biztosított alapjogok mindegyike érvényesül - mondta a köztársasági elnök egy lapinterjúban. Áder János köztársasági elnök megfogalmazása szerint az alaptörvény az államfő munkaköri leírása, amelynek értelmében nem volt mérlegelési lehetősége arról, hogy aláírja-e az alkotmány negyedik módosításáról szóló rendelkezést.
A fideszes Gulyás Gergely azt kezdeményezi, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) a parlamenti házszabály alaptörvénnyel való összhangját is vizsgálhassa előzetesen.
Az Országgyűlés keddi ülésén az alaptörvény márciusban elfogadott negyedik módosításához kapcsolódó törvényváltoztatások tárgyalásába kezd. Az ülésnap reggel 9 órakor, a holokauszt áldozataira történő emlékezéssel kezdődik. A parlamenti képviselők 2001-től minden év április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját. A Ház ezt követően kezdheti tárgyalni az alaptörvény változtatásával összefüggő, csaknem húsz jogszabályt módosító kormányzati előterjesztést.
Demonstrációt tartott szombat délután egy Facebookon szerveződő csoport a Fidesz megalakulásának 25. évfordulóján, illetve az alaptörvény negyedik módosításának április 1-jei hatálybalépése előtt a párt Lendvay utcai székháza előtt.
A kormány benyújtotta a parlamentnek az alaptörvény negyedik módosítása miatt szükséges egyes törvényi változtatásokat. Csaknem húsz jogszabály módosulhat. A Ház március 11-én fogadta el az alkotmány negyedik módosítását, amely miatt több törvény módosítása is szükségessé vált.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft