"ALFÖLD" címkével ellátott hírek
Mi teszel, ha kinövöd az otthonod? Minimum nyitsz egy művésztanyát! No persze ez így túl szimpla, de mégis valóságos. Ugyanis Horváth-Gazsó Adrien, újkígyósi művésztanár életében úgy hét esztendeje érkezett el a történés, amikor az alkotásai miatt már nem akadt egy zsebkendőnyi szabad terület sem az otthonukban, és lépniük kellett. Így control c – control v szinte mindent áthúztak egy, Kossuth utcai, 100 esztendős parasztházba, a leendő Művésztanyára. A nagyobb tér szabadabb légkört nyújtott a kreatívkodásnak. Sőt, Adrienn (nemcsak) iskolai szakköre is azon nyomban átbútorozott a tanyára; mi több, a közelmúltban ott pulzált a II. Újkígyósi Művésztábor is. A táborvezető-művésszel beszélgettem:
Országosan már több mint 25 ezer hektárt öntött el a belvíz - nyilatkozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője vasárnap délután az M1 aktuális csatornának. Siklós Gabriella hozzátette: továbbra is az Alföld középső és keleti területein a legrosszabb a helyzet.
Uráli bagoly (Strix uralensis) tűnt fel a Körös-Maros Nemzeti Parkban, az Alföldön ritkán megforduló madarat a Hortobágy-Berettyó ecsegfalvi ártéri erdős részén figyelte meg egy hivatásos vadász a napokban - tájékoztatta a nemzeti park munkatársa az MTI-t csütörtökön.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
A vándorsólyom ritka költőfaj Magyarországon, alig harminc pár költ a hegyvidékeken. Telelni azonban szép számban jönnek ide. A napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területére is megérkeztek az első példányok.
Negyvenhat alkotó - köztük például Csontváry Kosztka Tivadar, Fényes Adolf, Munkácsy Mihály, Mednyánszky László és Kohán György - csaknem százötven műve látható az Alföld - Történetek kétszáz év magyar képzőművészetéből című tárlaton, amely szombaton nyílt meg a debreceni Modemben, a Modern és Kortárs Művészeti Központban.
Sikeres az alföldi tanyagazdaságok megerősítésére indított nemzeti program, azt folytatni kell – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán, Kunszentmiklóson.
Az Alföld középső területein a sokéves átlaghoz képest 50-100 centiméterrel alacsonyabb szinten áll a talajvíz - közölte Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) műszaki igazgatóhelyettese csütörtökön az MTI-vel.
Mind a belföldi, mind a külföldi turisták száma nőtt az év első tíz hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest az Észak-Alföldön, ahová az idén már több mint félmillióan látogattak - mondta Katona Ilona, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. regionális marketing igazgatója egy szerdai szakmai rendezvényen.