"ALKOHOLFOGYASZTÁS" címkével ellátott hírek
Ez a világ húsz legegészségtelenebb társadalma.
A Baleár-szigetek kormánya kezdeményezte az Európai Bizottságnál és Spanyolország kormányánál, hogy korlátozzák az alkoholfogyasztást a repülőjáratokon és a repülőtereken az utasok biztonsága és nyugalma érdekében - írta csütörtökön a Diario de Mallorca című lap.
Számos tanulmány figyelmeztetett arra, hogy a magzatnál egészségkárosodást okozhat, ha az anya a várandósság alatt alkoholt iszik. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak az anyaméhben fejlődő gyermekét, hanem a jövendő generációkat, az unokáit és dédunokáit is károsíthatja az anya alkoholfogyasztása.
A litvánok fogyasztják a legtöbb, évi fejenkénti 18,2 liter alkoholt a világon, a térségek közül az európaiak járnak az élen átlag 10,3 liter alkoholfogyasztással az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a 194 tagországról szerdán közzétett legfrissebb, 2016-os adatok szerint.
Kevesebb alkoholt isznak és kevesebbet dohányoznak a magyar tinédzserek, mint 2010-ben, más országokkal összehasonlítva azonban még mindig kedvezőtlenek a magyar adatok - közölték azon a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón, amelyen az Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása elnevezésű nemzetközi kutatás friss jelentését ismertették.
Alkoholfogyasztás miatti gyomorpanaszokkal, allergiás tünetekkel, fulladásos panaszokkal is felkeresték a sürgősségi ügyeleteket karácsonykor.
32 fok. Árnyékban. Már ha van. Árnyék. Perzselő napsütés. Ott van vagy 40. Fok. Jólesne egy jéghideg üdítő? Neadjisten… sör? Ejnye! Hát hogy jut ilyen az eszedbe?
Siófokon ezentúl akár 50 ezer forintba is kerülhet egy sör a belvárosban, vagy a Balaton partján. No, nem azért, mert ilyen drága, hanem mert ez a bírság – a településen ugyanis mostantól tilos az alkoholfogyasztás közterületen. A rendelettől azt várják, hogy kevesebb lesz a rendbontás és a szemét is a bulinegyedben.
Magyarország a hetedik helyen áll a felnőttek fejenkénti éves alkoholfogyasztása tekintetében.
Az idén rendezik meg nyolcadik alkalommal a Soha ne igyál, ha vezetsz! kampányt Magyarországon, a szervezők célja a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítése, emellett szeretnék, ha legalább tízezer felnőtt csatlakozna a kezdeményezéshez.