"ALKOHOLFOGYASZTÁS" címkével ellátott hírek
A litvánok fogyasztják a legtöbb, évi fejenkénti 18,2 liter alkoholt a világon, a térségek közül az európaiak járnak az élen átlag 10,3 liter alkoholfogyasztással az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a 194 tagországról szerdán közzétett legfrissebb, 2016-os adatok szerint.
Kevesebb alkoholt isznak és kevesebbet dohányoznak a magyar tinédzserek, mint 2010-ben, más országokkal összehasonlítva azonban még mindig kedvezőtlenek a magyar adatok - közölték azon a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón, amelyen az Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása elnevezésű nemzetközi kutatás friss jelentését ismertették.
Alkoholfogyasztás miatti gyomorpanaszokkal, allergiás tünetekkel, fulladásos panaszokkal is felkeresték a sürgősségi ügyeleteket karácsonykor.
32 fok. Árnyékban. Már ha van. Árnyék. Perzselő napsütés. Ott van vagy 40. Fok. Jólesne egy jéghideg üdítő? Neadjisten… sör? Ejnye! Hát hogy jut ilyen az eszedbe?
Siófokon ezentúl akár 50 ezer forintba is kerülhet egy sör a belvárosban, vagy a Balaton partján. No, nem azért, mert ilyen drága, hanem mert ez a bírság – a településen ugyanis mostantól tilos az alkoholfogyasztás közterületen. A rendelettől azt várják, hogy kevesebb lesz a rendbontás és a szemét is a bulinegyedben.
Magyarország a hetedik helyen áll a felnőttek fejenkénti éves alkoholfogyasztása tekintetében.
Az idén rendezik meg nyolcadik alkalommal a Soha ne igyál, ha vezetsz! kampányt Magyarországon, a szervezők célja a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítése, emellett szeretnék, ha legalább tízezer felnőtt csatlakozna a kezdeményezéshez.
Németországban minden hetedik percben meghal egy ember az alkohol-, vagy az alkohol- és dohányfogyasztás következményei miatt, a dohányzás miatt pedig évente százezren halnak meg egy felmérés szerint, amely kimutatta, hogy a lakosság fejenként átlagosan több mint 130 liter szeszesitalt fogyaszt évente, amivel Németország a világelsők közé tartozik.
Az apa alkoholfogyasztása is károsítja a magzatot, nemcsak az anyáé - állapították meg állatkísérleteik során dél-koreai kutatók.
Sokaknak jól esik egy doboz sörrel, egy üveg borral kiülni egy parkba, és beszélgetni szolid italozás közepette. Azonban nem árt figyelni, mert nem minden településen adózhatunk eme élvezetnek, van, ahol tiltott magatartást valósítunk meg a közterületi iszogatással. Vajon Békéscsabán mi az előírás?