"ÁLLATTENYÉSZTÉS" címkével ellátott hírek
Nagy István és Korcsog György nagy fába, illetve, ahogyan fogalmaznak: vasércbe vágták a fejszéjüket. A békési fiatalemberek még a tavalyi esztendőben gondoltak egyet és beadták pályázatukat a Fiatal gazda 2014 elnevezésű kiírásra. Tavaly decemberben megérkezett az ötletüket finanszírozó uniós támogatás; a Békés és Mezőberény között található törökszigeti sertéstelepet vásárolták meg, s így a több mint kéthektáros területen megkezdődhetett a munka.
A kormányzat olyan célok elérését határozta meg a következő évekre, amelyek révén 2020-ig versenyképesebb, fenntarthatóbb lesz az ország mezőgazdasága, 500-600 milliárd forint áramlik majd az állattenyésztésbe, egyebek között a mezőgazdasági termékek feldolgozásának, a védett, őshonos állatfajták megőrzésének támogatására, illetve az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére - fejtette ki Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke a IX. Kaposvári Állattenyésztési Napok megnyitóján pénteken Kaposváron.
Sanyi bácsi (76) világéletében a maga ura volt. Még akkor is, amikor a család lovait és kocsiját be kellett adnia a közösbe. Nem szívesen adta, fájt értük a szíve, de a hatalommal szemben egyedül gyengének bizonyult. Mivel csak a földhöz értett, ment ő is a lovai után, a Haladás TSZ-ben lett traktoros. Nem volt boldog, nem örült ennek a munkának, mégis csinálta becsülettel, amíg bírta lélekkel.
A korábbiaknál nagyobb támogatási összegek és a minőségi élelmiszerek iránti folyamatosan növekvő keresletnek köszönhetően - mondta a Napi Gazdaság hétfői számában közölt interjúban a szaktárca vezetője.
Jövő keddtől nem engedik be Oroszországba a másodlagos marhahústermékeket, valamint a nyesedéket és a csontlisztet az európai uniós tagállamokból - közölte Szergej Dankvert főállatorvos, az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) vezetője.
Kövér László szerint az állattenyésztés kitüntetett figyelmet érdemel, az ágazat mára újra felértékelődött, ami nemcsak a mezőgazdaság kibocsátásához való hozzájárulásban mérhető, hanem az egészséges élelmiszerek biztosításában, a biodiverzitás megőrzésében is.
A baromfiágazatban 8 milliárd forintról 11 milliárd forintra nő jövőre az állatjóléti támogatások összege - mondta Feldmann Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár pénteken Kiskunfélegyházán, egy szakmai tanácskozáson.
Akár 70 ezerrel is több ember dolgozhat a következő években a mezőgazdaságban, miután a kormány 2020-ig több mint 200 milliárd forint többlettámogatást nyújt az állattartóknak - írta a híradó.hu.
Az ágazat teljes kibocsátása 12,4 százalékkal, bruttó hozzáadott értéke pedig 22 százalékkal bővült tavaly - közölte a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Debrecenben, a Farmer Expo nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás és vásár megnyitóján.
A jelentős uniós és nemzeti támogatások ellenére stagnál a magyar állattenyésztés, egyes szektorai pedig szűkülnek – mondta a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) elnökségének küldöttközgyűlésén a szervezet elnöke.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft