"ALLERGIA" címkével ellátott hírek
A pázsitfűfélék pollenszórása várhatóan országszerte tovább erősödik az elkövetkező napokban, pollenkoncentrációjuk jellemzően már most is magas, de helyenként - elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén - már elérhette a nagyon magas szintet is - figyelmeztet az Országos Közegészségügyi Intézet a hivatalos Facebook-oldalán csütörtökön közzétett jelentésében.
Az érintettek évi negyvenmilliárd forintot költenek tüneteik enyhítésére.
Többfelé elérte a közepes szintet a pollenkoncentráció, és ez nagyon rossz hír az allergiásoknak, mert ilyenkor már érezhetik a tüneteket. Az elsőfokú figyelmeztetést is elrendelték már.
A következő napokban várhatóan országszerte emelkedni fog a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben: helyenként, elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén már a tüneteket okozó közepes szintet is elérheti - írták a tisztiorvosi Facebook-oldalon hétfő délután.
A tavaszi hidegek utáni felmelegedés magával hozza a pollenek hirtelen megjelenését is, az allergiások május elejétől számíthatnak az ilyenkor jelentkező nehezebb időszakokra. Most virágzik a mogyoró, nyír, aranyeső, és májusban jönnek a füvek is. Magyarországon extrém sokan érzékenyek a fűallergiára, ennél már csak az augusztusi, szeptemberi parlagfű és fekete üröm allergiások száma magasabb. Hogyan lehet felkészülni a pollenek hirtelen megjelenésére, és milyen kezelésekkel lehet enyhíteni a tüneteket? No és mi a helyzet az ételallergiával?
Továbbra is erős marad a pollenterhelés - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán csütörtökön.
Nékám Kristóf allergológus szerint az emberek mai életvitele is hozzájárul ahhoz, hogy egyre több az allergiás az országban.
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről-évre 2-4 százalékkal növekszik - mondta Nékám Kristóf allergológus.
Magyarországon a lakosok körülbelül egynegyede szenved pollenallergiában és jelentős azok száma is, akik számára külön megterhelést jelent a parlagfűnek az első fagyokig a levegőben jelen lévő pollenje. A szakemberek ajánlásával azonban könnyebb átvészelni az allergiások számára megterhelő heteket.
Az ujjukat szopó vagy körmüket rágó gyerekek kevésbé hajlamosak az allergiára - állapította meg egy új, hosszú távú új-zélandi kutatás.