"ÁPOLÁSI DÍJ" címkével ellátott hírek
Emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj összege 2019-től - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már dolgozik az ápolási díj emeléséről és szabályozásáról szóló intézkedéseken, a javaslat hamarosan a kormány elé kerül - közölték pénteken az MTI-vel.
Folytatódtak szerdán az egyeztetések az ápolási díj mértékéről az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a mozgáskorlátozottakat, autistákat, vakokat és gyengénlátókat, a siketeket és siketvakokat képviselő szervezetek képviselőivel.
A kormány eddigi intézkedései biztosították, hogy az ápolási díjra jogosultak közel fele ne az alapösszegű díjra, hanem emelt vagy kiemelt összegű ápolási juttatásra legyen jogosult - válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a független Varju László írásbeli kérdésére.
Júliusban már csaknem tízezren kapták meg a legsúlyosabb betegeket otthonukban ápoló hozzátartozóknak járó juttatást, ez a májusi adatokhoz képest közel négyszeres növekedés - írja a Magyar Nemzet
A januártól bevezetett kiemelt ápolási díjat minden esetben kérni kell a járási hivataloknál, nem jár automatikusan – hívta fel a figyelmet a Kossuth Rádió reggeli műsorában Fülöp Attila, család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár.
Már lehet igényelni a január elsejével életbe lépett kiemelt ápolási díjat. A díjat azok kaphatják, akik önellátásra képtelen, vagy tartós gondozásra szoruló hozzátartozóikat látják el. Az új támogatás 80 százalékkal magasabb a rendes ápolási díjnál, az összege havi 53 100 forint. Az emelt ápolási díj is több lett januártól, ez havonta plusz hatezer forintot jelent azoknak, akik hozzátartozóikat ápolják - írta a hirado.hu.
Ápolási díj helyett minimálbért és ahhoz kapcsolódóan munkaviszonyt kérnek a fogyatékos személyeket gondozó családtagok. Az érintettek kedden a Parlamenthez közeli Vértanúk terén demonstrációt tartottak és petíciót küldtek az emberierőforrás-miniszternek.
Januártól több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegű ápolási díj, és a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz.
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) arra szólítja fel a kormányt, ne csökkentse tovább a fogyatékos emberek ellátásait azzal, hogy a tervezett segélyplafonba beleszámítja az ápolási díjat.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft