"ARADI VÉRTANÚK EMLÉKNAPJA" címkével ellátott hírek
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek példája és hűsége erősítette a későbbi nemzedékek magyarjaiban azt az elszánást és hitet, hogy a szabadság pótolhatatlan érték, amelyhez ragaszkodnunk kell - jelentette ki a köztársasági elnök szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén, Répásy Mihály (1800-1849) honvédtábornok sírjánál.
Katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján szombat reggel az Országház előtt, a Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.
Országszerte és a határon túli településeken, valamint az iskolákban is megemlékeznek az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulója, október 6. alkalmából. Szombaton, a nemzeti gyásznapon a fővárosban, az Országház Parlament előtti Kossuth téren felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját. A Fiumei úti sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzást tartanak, emellett egész napos rendkívüli történelemórával várják a megemlékezőket.
Az aradi vértanúk tiszteletére koszorúztak Aradon.
Az aradi vértanúk emléknapján, kedd reggel katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.
Az 1849. október 6-i eseményekre emlékeztek ma szerte az országban. Békéscsabán a Kisligeti kopjafáknál gyűltek össze diákok és felnőttek, idősek és fiatalok, hogy felidézzék az akkori történteket. Idén a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium tanulói segítettek a visszaemlékezésben.
Nem csekélység, a 103. életévét töltötte be október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján, vasárnap Békéscsabán özv. Pap Mihályné, aki még az Osztrák-Magyar Monarchiában született 1910. október 6-án a megyeszékhely (1950. január elsejétől) Jamina, hivatalos nevén Erzsébethely városrészében.
2013. október 6-án, mint minden évben ismét megemlékeznek az aradi tizenhármakról Füzesgyarmaton.
Hódmezővásárhelyi helyőrségi katonazene, dr. Hende Csaba, Magyarország honvédelmi miniszterének fogadása balról, a Himnusz eléneklése, a magyarok szívéhez, eszéhez, erejéről, kitartásáról, hősiességéről szóló ünnepi emlékbeszéd, őrségváltás, Benkő Péter Jászai-díjas színművész egészen fantasztikus Wass Albert-szavalata (Üzenet haza), koszorúzás, ragyogó októberi napsütés – min-mind örömteli velejárói voltak az aradi vértanúk (1849. október 6.) emléknapi ünnepségének Gyulán.
Még az Osztrák-Magyar Monarchiában született, az aradi vértanúk emléknapján, 1910. október 6-án, Békéscsabán özvegy Pap Mihályné, lánykori nevén Sztankó Judit. Ma is úgy beszél szlovákul, mint magyarul. Hatvankilenc éves lánya, Orosz Pálné Pap Katalin szinte minden nap bejár hozzá a Bartók Béla úti idősek otthonába, ahol 14 éve lakik. Büszkén mutatta a kormány nevében dr. Orbán Viktor miniszterelnöktől a 100. születésnapjára a tisztelet és a hála jeléül az elmúlt évben kapott emléklapot.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft