"ÁRAMFOGYASZTÁS" címkével ellátott hírek
Csehország tavaly 20 százalékkal több áramot termelt, mint amennyit felhasznált - közölte az állami szabályozó hivatal (ERÚ) pénteken Prágában.
A folytatódó hőséghullám miatt áramfogyasztás-korlátozást rendelt el hétfőn a lengyel villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító (PSE SA) a lengyelországi nagyfogyasztók számára, a gazdasági minisztérium válságstábot állít fel.
A szokásosnál kevesebb áram fogyott a télen, a három téli hónapban csaknem 239 gigawattórával alacsonyabb felhasználást mért a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az elmúlt négy év téli időszakainak átlagánál.
Az átlagosnál nagyobb az áramfogyasztás a szokatlanul nagy hőség miatt - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel.
Az átlagosnál melegebb hőmérséklet, kánikula hatására akár 10-20 százalékkal is növekedhet a lakossági áramfogyasztás. Míg korábban az éves terhelési csúcsidőszak rendszerint a téli időszakra esett, néhány éve ez már a nyári időszakra jellemző, elsősorban a klímaberendezések fokozott üzemeltetésének hatására. Sokan mégis úgy vélik, az áramszámlán csak a téli hónapokban, a fűtési szezonban lehet spórolni, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy néhány egyszerű tanács megfogadásával a fogyasztás a melegebb hónapokban is jelentősen mérsékelhető, így éves szinten a villanyszámla összegéből több ezer forint is megtakarítható. A meleg nyári és őszi napokon elsősorban a háztartási klíma- és hűtőberendezések helyes használatával, a lakások megfelelő szigetelésével és a vízfelhasználási szokások újragondolásával lehet csökkenteni az energiaköltségeket.
A nagy meleg miatt az elmúlt napokban megnőtt az áramfogyasztás, a villamosenergia-rendszerben azonban van elegendő tartalék - közölte Kapás Mihály, a Mavir országos diszpécserszolgálatának vezetője.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft