"ASZÁLY" címkével ellátott hírek
Mérséklődik az aszály, további jelentős mennyiségű csapadék várható a héten - írta hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Akár százmilliárdos nagyságrendű bevételkiesést is okozhat az aszály a magyar gazdáknak - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) osztályelnöke az M1 aktuális csatorna Híradójának szerdán.
Az agrárminiszter szerint "az aszály a fő veszélyforrás ma a magyar mezőgazdaság számára".
Azonnali segítséget kérnek a német gazdák a kormánytól az aszály- és a hőségkárok enyhítésére, az egymilliárd euró (322 milliárd forint) támogatás nélkül sok gazdaság rövidesen csődbe mehet - figyelmeztetett a mezőgazdasági termelők országos szövetségének (DBV) elnöke egy hétfői nyilatkozatában.
Száz nap szárazság után ismét esett az eső Rómában pénteken, amit az olasz főváros lakosai valóságos örömünneppel fogadtak.
Mintegy 40 milliárd forintnyi kárt okoz az aszály évente Magyarországon - mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese.
A következő években a napraforgó vetésterületének jelentős növekedésével lehet számolni, egyrészt a kedvező terményárak miatt, másrészt azért, mert a napraforgó jobban viseli az aszályos időszakokat.
A Tisza vízállása Szolnoknál néhány napja beállította a negatív rekordot, elérte a valaha mért legalacsonyabb szintet. A klímaváltozás következtében a talaj vízháztartása is jelentős változásokon megy át, a vízművek alternatív műszaki megoldásokkal is készülnek az aszályosabb időszakokra.
Három hónapja tartó csökkenést követően emelkedett a nyerscukor határidős árfolyama, miután az aszály hatására a cukornád termelése jelentősen visszaesett Brazília kulcsfontosságúnak számító középdéli régiójában. Az előrejelzések szerint a kedvezőtlen feltételek egyhamar nem változnak, így a cukor tovább drágulhat - közölte a Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.
Az évtizedek óta példátlan mértékű téli aszály miatt a vízszolgáltatás korlátozására kényszerültek a koszovói Pristinában és környékén - közölték hétfőn tisztségviselők.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft