"ASZTMA" címkével ellátott hírek
a Magyar Tüdőgyógyász Társaság szerint azonban csupán 40 százalékuk használja gyógyszereit. Az idei asztma világnap alkalmából arra is felhívják a figyelmet: a kezelést bármikor el lehet kezdeni, és fontos, hogy a betegek orvoshoz forduljanak és tájékozódjanak a számukra legmegfelelőbb terápiáról.
A Cardiffi Egyetem kutatói együttműködve a Londoni King's College és az amerikai Mayo Egyetem szakembereivel megtalálták, mi okozza az asztmát és hogyan lehet az okot megszüntetni, felfedezésük nyomán öt éven belül gyógyíthatóvá válhat a világszerte 300 millió embert sújtó betegség.
Csökkent a pollenkoncentráció országszerte az elmúlt napok esős, szeles időjárásának köszönhetően – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján.
Nagyban folyik az allergiaszezon, egyre nagyobb a pollenkoncentráció megyénkben is, de az ország egész területén kínozzák a gyenge immunrendszerrel rendelkezőket az allergiás tünetek.
Egyre többen allergiásak. Ki erre, ki arra. Kit a virágpor zavar, kit az állati szőrök. Egyik pillanatról a másikra jönnek elő a tünetek, és nem lehet megszabadulni tőlük. Enyhíthető, sőt, tünetmentessé tehető az állapot, de sosem múlik el. Népbetegség lenne az allergia?
Amennyiben éjszaka vagy komolyabb fizikai megterhelés esetén köhögőrohamot kapnak, ha a mellkasukon nyomó érzést éreznek, és nehezen veszik a levegőt, mindenképpen érdemes tüdőgyógyászhoz fordulni.
Egy most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet sújtó vörösiszap-katasztrófa után nőtt bizonyos megbetegedések száma. A devecseri önkormányzat megbízásából készített kutatás szerint Kolontáron és Devecserben 2010-hez képest 2011-re jelentős mértékben csökkent a lakosság száma, így a katasztrófának a két településen ténylegesen kimutatható hatása volt.
Az MSZP korábban azt állította, hogy a kormány áprilistól megszüntette a középsúlyos asztmás gyermekek után járó emelt összegű családi pótlékot.
Nagyon sok ember küzd az asztmával, és évről évre egyre csak emelkedik a megbetegedések száma világszerte, a pollenterhelés pedig csak megnehezíti az allergiások helyzetét. Az asztma világnapja alkalmából a Békés Megyei Kormányhivatal három szakigazgatási szerve figyelemfelkeltő rendezvényt szervezett a lakosság és az érdeklődők számára Békéscsaba belvárosi bevásárlóközpontjában.
Gyógyszerárcsökkenést hozott a legutóbbi vaklicit. A medicinák átlagosan 14,2 százalékkal kerülnek majd kevesebbe.