"ATOMBOMBA" címkével ellátott hírek
Minden idők legnagyobb hidrogénbomba-kísérletét 1961. október 30-án, ma 56 éve hajtotta végre a Szovjetunió. A Cár-bomba nagyjából háromezerszer erősebb volt, mint a Little Boy névre keresztelt szerkezet, amit 1945. augusztus 6-án dobott le az Amerikai Egyesült Államok Hirosimára. Míg a japán városban legalább százhatvanezer ember halt meg a támadás után, a szovjet akció nem követelt emberéleteket - írja a híradó.hu.
A kínaiak és a dél-koreaiak két földrengést észleltek, Japán is megerősítette az atomrobbantás hírét. A dél-koreai hadseregben riadót rendeltek el, az elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.
Egy amerikai Boeing 29-es bombázógép 1945. augusztus 6-án dobta le a történelem első stratégiai atombombáját a japán Hirosima városára. Nukleáris fegyvert háborús körülmények között mindmáig csak két alkalommal robbantottak fel: Hirosima és Nagaszaki városa felett.
Kutatók szerint olyan helyszínt építenek, ahol akár 2802 kilotonnás atombombákat is felrobbanthatnak az eddigi 15-20 kilotonnások helyett.
Komoly aggodalmának adott hangot pénteki állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium amiatt, hogy az Egyesült Államok nukleáris arzenáljának modernizálása keretében új, kisebb kapacitású precíziós légibombák európai telepítését tervezi.
Az első atombomba ledobásának hetvenedik évfordulójáról emlékezett meg Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében.
Idén hetven éve, hogy Amerika atombombát dobott Hirosima és Nagaszaki japán városokra. Az újonnan kifejlesztett fegyverből csupán kettő legkevesebb 210 ezer ember halálát okozta, a túlélők éveken át a sugárzással járó kórokkal küszködtek. A borzalmas pusztítás már akkor megkérdőjelezte bevetésének helyességét, végezetül az atomfegyver-kísérletek tilalmáról rendelkező szerződés létrejöttéhez vezetett.
A Nagaszakira 1945-ben ledobott atombomba teljesen élethű, az eredeti atomfegyverhez hasonlóan sárgára festett másolatát vehetik szemügyre a látogatók a délnyugat-japán város egyik múzeumában.
Barack Obama amerikai elnök szerint "az életben egyszer adódik olyan lehetőség", mint az Iránnal atomprogramjáról szóló keretmegállapodás megkötése, amely megakadályozza, hogy az ország atombomba birtokába jusson, és így hosszabb távú stabilitást hoz a Közel-Keletnek. A The New York Times című amerikai lapnak adott és vasárnap este megjelent interjújában megerősítette az Egyesült Államok azon vállalt kötelezettségét, hogy megvédi Izraelt, ha támadás érné, de elismerte, hogy a diplomáciai megállapodás keresése Iránnal feszültté tette Washington viszonyát szövetségesével.
1945. augusztus 6-án reggel fél nyolckor három amerikai repülőgép tűnt fel Hirosima japán nagyváros fölött. A B-29 típusú bombázó, az Enola Gay alacsonyabbra ereszkedett, és "valamilyen tárgyat" dobott le. 8 óra után 15 perccel és 17 másodperccel a város fölött vakító kékesfehér fény lobbant, majd mennydörgés következett és az azóta elhíresült gombafelhő szökött az ég felé: 600 méter magasságban felrobbant az első atombomba, a Little Boy, amelynek ereje 17 ezer tonna TNT-nek felelt meg.