"BÉKÉS MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT" címkével ellátott hírek
Véget ért a Békés Megyei Önkormányzat Békési Érték-mérő versenysorozata. A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására pályázatot írt ki, melyen a Békés Megyei Önkormányzat (BMÖ) is indult azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok, értékek megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe.
A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására pályázatot írt ki, melyen a Békés Megyei Önkormányzat (BMÖ) is indult azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok, értékek megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe. A pályázaton nyert 3 millió forintból a BMÖ a Békés megyei értékek illetve hungarikumok témakörében vetélkedőt szervezett két korcsoportban: általános iskolák felső tagozatos továbbá középiskolások 4 fős csapatai részére, három fordulóban.
Békés megye 75 településéből 46 már megalakította települési értéktárát, nemrégiben pedig - a Békés Megyei Önkormányzat szakmai támogatása mellett - Szabadkígyóson is létrejött a helyi értéktár. A HUNG-2016/4089 azonosító számon nyilvántartott pályázatával a település közel kétmillió forintot nyert, amely lehetővé tette, hogy Szabadkígyóson is elkezdődjön az értékgyűjtés. Ennek első mérföldköve az „Értéktár-Ébresztő” címmel tartott fórum, melyen Zalai Mihály, a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnöke a megyei értéktár elindulásáról tartott előadást, dr. Erdész Ádám levéltár igazgató, a megyei értéktár bizottság alelnöke a megyei és a települési értéktárak kapcsolatáról, Laczkó Klára, a megyei értéktár bizottság titkára a törvényi háttérről tájékoztatta a megjelenteket.
Év végéhez közeledve megállunk egy pillanatra és visszatekintünk az elmúlt esztendőre, milyen feladatokon vagyunk túl, mit sikerült elvégezni és mi az, ami még hátra van. A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Zalai Mihály szerint a megye szempontjából sikeres volt 2016.
A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására pályázatot írt ki, melyen a Békés Megyei Önkormányzat (BMÖ) is indult azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok, értékek megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe. A pályázaton nyertünk 3 millió forintot, melyből a BMÖ a Békés megyei értékek illetve hungarikumok témakörében vetélkedőt szervez általános iskolák felső tagozatos továbbá középiskolások 4 fős csapatai részére, három fordulóban.
Sepsiszentgyörgyön tartotta első ülését a Székelyföldi Értéktár Bizottság. A Békés Megyei Önkormányzat pályázata segítségével létrejött bizottság első ülése előtt szakmai konferenciát is rendezett, majd tagjai nyolc székely érték felvételéről döntöttek.
A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése és Tótkomlós Város Képviselő-testülete az 1956. évi forradalom 60. évfordulója tiszteletére közös ünnepi közgyűlést tartott. A megemlékezésen részt vett Kubatov Gábor országgyűlési képviselő is.
A nyári szünet után folytatódik Megyejárás rovatunk. Elsőként Gyomaendrődre látogattunk. Ennek apropójául az szolgált, hogy csütörtökön ott ülésezett a megyei közgyűlés.
A Békés Megyei Önkormányzat első alkalommal szervezett Megyenapot, amelyre szerte a megyéből érkeztek résztvevők és érdeklődők, de még határainkon túlról is köszönthettünk látogatókat, hiszen a rendezvény díszvendége Székelyföld volt. Az óriási érdeklődést jelezte, hogy a békéscsabai főtér zsúfolásig megtelt, egész nap hömpölygött a tömeg a sátrak, faházak között.
A Békés Megyei Önkormányzat szervezésében, a jövő hét szombaton (szeptember 2.), a békéscsabai főtéren megvalósuló Megyenapon sok-sok programmal várják a szervezők a megyében élőket: színpadi produkciók, nemzetiségek bemutatkozása, kézművesvásár és kistermelői piac, gyerekprogramok, a megyei értéktárban szereplő tételek bemutatkozása.