"BERTA JÁNOS" címkével ellátott hírek
Berta János olyan sokoldalú, hogy már-már gömbnek tekinthető. A közismert és közkedvelt békéscsabai intézményként jellemezhető Jimmy egy régóta dédelgetett álmát váltja valóságra: Berta Batár Guruló Játékszín néven alapít színházat. Visszapillantó tükreink kövi darabjában a jövő csillan meg, s az idő múlásával egyre aktuálisabbá válik, hiszen a megnyitó március derekán leszen...
Ötödik alkalommal idézte meg a békéscsabai Tűz-kör Közhasznú Kulturális Egyesület a Luca-napi hangulat misztériumát vasárnap – ezúttal a Munkácsy Mihály Emlékházban. Volt Luca-búza ültetés, gyógytea hörpentés, boszorkányos arcfestés, jóslás (ahova szinte csak csajok ültek be, persze egyikükből sem lett házisárkány) és többek között megszólaltak a varázsdobok is a Tűz-kör Dobkör derék perkásai által.
Ötödik alkalommal idézte meg a békéscsabai Tűz-kör Közhasznú Kulturális Egyesület a Luca-napi hangulat misztériumát vasárnap – ezúttal a Munkácsy Mihály Emlékházban. Volt Luca-búza ültetés, gyógytea hörpentés, boszorkányos arcfestés, jóslás (ahova szinte csak csajok ültek be, persze egyikükből sem lett házisárkány), fellépett Berta János vándorkomédiás és Pribojszki Feri muzsikárés, valamint többek között megszólaltak a varázsdobok is a Tűz-kör Dobkör derék perkásai által.
Berta János olyan sokoldalú, hogy már-már gömbnek tekinthető. A közismert és közkedvelt békéscsabai intézményként jellemezhető Jimmy egy régóta dédelgetett álmát váltja valóságra: Berta Batár Guruló Játékszín néven alapít színházat.
Persze szerencsére nem Újkígyós város által díszpolgárrá avanzsált Domokos László vezette Állami Számvevőszék (ÁSZ) hivatal lépéséről van szó, hanem egy ’89-es kulturgaleriről, amely a táncról, zenéről és némi mulatságról regélt országszerte.
A napokban bejelölt a fészen egy rég, a kilencvenes években megszűnt gyerekcsapat, miközben azt látom, hogy frissek a képei, R-GO nem retrorizál, hanem igenis húzza a vonót, akarom mondani nyomja az ipart. Majd hirtelen agyféltekéim közt cikázni kezdett vagy tíz aktív gyerkőcbanda. (A teljesség igénye nélkül, ami hirtelen az eszembe jutott: Tücsök és a Hangya kombinációja, Zűrzavar, Bodrogközi Rita, Évi Tündér, Hanta Banda, Lustyik Pista és Deák Anikó duója, Antovszki Tomi és Skorka Tyaq Zoli, és az újfent működő Nyulambulam) Meglehet, nagy piac a 4-10 év közötti korosztály, de vajon az egyre több versenyző az igényt vagy a sekélyességet szüli? Persze, kinek nem inge, ne húzza gatyára.
Az ősz folyamán Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetést kap Soós Emőke. A Napsugár Bábszínház művésze Székelyudvarhelyen született, majd egy kolozsvári-pesti-sepsiszentgyörgyi kunkort követően Csabán lelt munkahelyre, társra, otthonra, mi több, Zselyke kislányuk már itt született. Az udvarhelyi bábszakkörtől a Napsugárig.
Ízig-vérig meseházas gyermeknapi programfüzér várta szombat délután a high-tech kütyücsodák ellen beoltott jóembereket. A varázslatos atmoszférájú helyiségnek még Esőtündér is megkegyelmezett: így szabad volt szappanozni az udvaron. Lekváros süti, málnaszörp és vattacukor biztosította a kalória-bevitelt.
Rácz Lukács testnevelő tanár, az ötvenes évek egyik nyári szünetében elindult a sarki közértbe, hogy hozzon egy doboz gyufát. Majd a bolt előtt lefékezett egy autó, és egy hang kiszólt belőle: ’hé, Lukács, nincs kedved velünk jönni a Balatonra,’. Volt kedve, és kábé csak két hét múlva vitte haza az ominózus doboznyi gyufát. Hasonlóképp kerültem én is Lőkösre – nyilván sokkal szerényebben. Történetesen kedd délelőtt, az Ibsen Ház előtt Berta János (Jimmy) bábszínész imigyen szólított meg: ’fél órán belül indulunk egy anyák napi műsorra Lőkösházára, jössz vagy jössz?’. Jösztem. Haverságunk évezredes, de köszönöm, még jól esik.
Öt esztendő után leporolta, ha úgy tetszik, megcsókolta és felébresztette mélységes álmából a Békéscsabai Napsugár Bábszínház társulata élete első gyermekét: a Csipkerózsát. A korábban 150 előadást megélt darab most némileg új köntösben, új szereposztással lép a nagyérdemű kislelkek elé. Bábjáték és muzsika – kastélyban, erdőben, sárkányszájban, pókhálón, rózsatövisen, menyegzőn. A Csipkerózsa szombattól szúr és simogat az Ibsen Házban, mi a pénteki nyilvános főpróbát lestük meg.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft