"BETAKARÍTÁS" címkével ellátott hírek
Mozgalmasra sikeredett szeptember utolsó hétvégéje, hiszen három egymástól független, ugyanakkor mégis egybevágó program került megrendezésre Dévaványán.
Ez év őszén is megrendezésre kerül Dévaványán a már hagyománnyá vált Betakarítási Ünnep, amely idén ünnepli megrendezésének 10. évfordulóját. Az ünnepség 2017. szeptember 23-án kerül megtartásra a DÁMK Művelődési Házban (5510 Dévaványa, Gyöngy u. 6.), amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
Békés megyében megkezdődött az aratás, az őszi árpa negyedét már be is takarították. Sem a termés mennyisége, sem a felvásárlási árak nem alakulnak kedvezően a gazdák számára - mondta az aratási koordinációs bizottság elnöke hétfőn az MTI-nek.
Egy-két napon belül befejeződhet az őszi búza aratása, a hektáronkénti hozam jobb lesz az előzetesen vártnál, a nyári betakarítású gabona mennyisége az idén mintegy 8 millió tonna lehet, 30 százalékkal haladhatja meg az ötéves átlagot - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden.
Elkezdődtek az őszi betakarítási munkák az országban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követően kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
A megye mintegy 5-6 ezer hektáron átnedvesedett, illetve belvízben álló szántóterületén ebben az évben már nem tudják elvégezni a tervezett betakarítási és talajelőkészítési munkákat a gazdák – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun-Szolnok megyei szervezetének elnöke az MTI-vel.
Kedvező feltételek esetén akár a 9 millió tonnát is meghaladhatja az idei kukoricatermés Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a betakarítási koordinációs bizottság ülését követően.
Békésben jó évet zártak a napraforgó-termelők, a betakarított átlagtermés a termőföldek adottságaitól függően rekordmennyiségű, 2,6-2,7 tonna volt hektáronként - tájékoztatta a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetkezők titkára az MTI-t.
Csaknem egy hónapos elmaradásban vannak a gazdálkodók a kukorica betakarításával és az őszi búza vetésével. Az elmúlt hónapok esős időjárása miatt ráadásul megnövekedett a termelők költsége, miközben csökkennek az árak. Emiatt sok gazdálkodó veszteséggel zárhatja az évet.
A sok eső miatt késik a kukorica betakarítása Csongrád megyében, eddig a terület 30 százalékán végeztek a munkával - tájékoztatta Futó Tamás, a megyei kormányhivatal földművelési igazgatóságának vezetője az MTI-t.