"BÍRÓSÁG" címkével ellátott hírek
Július elsején lép hatályba az új büntetőjogi perrendtartási kódex, mely a várakozások szerint gyorsabbá és hatékonyabbá teszi az eljárásokat. A bűncselekmények előzetes beismerésének lehetősége például nagymértékben tehermentesítheti az igazságszolgáltatást.
A francia idegenlégiót is megjárt pusztaszemesi nyugdíjas gyilkosainak egyikét jogerősen is életfogytig tartó fegyházra, társát pedig 17 év szabadságvesztésre ítélte a Pécsi Ítélőtábla szerdán.
Leginkább kártérítés iránt indítanak pereket az állampolgárok a bíróságok ellen - közölte a Magyar Hírlappal az Országos Bírósági Hivatal (OBH). A pereskedők keresetük döntő többségét arra az állításra alapozzák, hogy a bírósági eljárásban sérült a perek tisztességes lefolytatásához és észszerű időn belül történő befejezéshez való joguk.
Általában a a munkavállalók a munkaügyi bírósághoz már csak a munkaviszony megszűnését követően fordulnak, mert attól tartanak, hogy kirúgják őket. Bemutatjuk a munkáltató és a munkavállaló alapvető jogait és kötelezettségeit, a jobb teljesítményre, megfelelő munkahelyi magatartásra ösztönzés jogszerű módjait, az ellenőrzés szabályait. Hová fordulhatunk, ha nincs egyetértés a munkaadó és a munkavállaló között? - olvasható a híradó.hu.
Zöld szervezetek (a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub) bíróságon támadták meg Paks II környezetvédelmi engedélyét, amely 2017 márciusában emelkedett jogerőre, mert úgy vélik, hogy az atomerőmű a lakosságot és a környezetet is veszélyeztetheti. Ráadásul az engedély számos kérdést nem tisztáz megfelelően, így a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsát sem - olvasható a szervezetek közös közleményében, amit szerdán juttattak el az MTI-nek.
Az utóbbi időben csökkent a bíróságokat érintő rendkívüli események száma, ezen belül a bombafenyegetések aránya is - mondta Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.
Nem jogerősen több mint tízmillió forintos kártérítést ítélt meg a Debreceni Járásbíróság csütörtökön a 2007-ben meggyilkolt debreceni önkormányzati képviselő, Balla Irma fiának, akit korábban azzal vádoltak, hogy ő követte el a bűncselekményt, s emiatt 12 év fegyházra ítélték, de később felmentették.
Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Nádaski Mária, a Battonyai Járásbíróság nyugalmazott tisztviselője részére négy évtizeden át, nagy hivatástudattal végzett szakmai és igazgatási munkájának elismeréseként. Nádaski Mária a kitüntetést augusztus 26-án dr. Trócsányi László igazságügyi minisztertől vette át Budapesten, az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából adományozott elismerések átadási ünnepségén - tájékoztatta a hír6.hu-t dr. Marton Erika sajtószóvivő.
A bíróságokon – így Békés megyében is – a Bíróságok Napjától, azaz 2016. július 15. napjától megkezdődött a Polgári perrendtartásban szabályozott törvénykezési szünet, mely 2016. augusztus 20-ig tart - tájékoztatta a hír6.hu-t dr. Marton Erika sajtószóvivő.
Tíz szurkolónak kell hétfőn bíróság elé állnia azok közül, akik a szombati angol-orosz labdarúgó Európa-bajnoki csoportmérkőzés előtt randalíroztak és verekedtek Marseille-ben, de a rendőröknek egyet sem sikerült előállítaniuk a 150 "szélsőségesen edzett és erőszakos" orosz huligán közül, akik részt vettek a "városi gerillaharcban" - közölte hétfőn a marseille-i ügyészség.