"BÖLÉNY" címkével ellátott hírek
Amerikai bölény (Bison bison) született a Nyíregyházi Állatparkban, a most egyhetes borjút a látogatók már megtekinthetik a park Amerika élővilágát bemutató kifutórendszerében.
A dél-erdélyi Hátszegen (Hateg) működő bölényrezervátumban öt állat, a Szárkő-hegységben félszabadon élő bölény-populációból három állat pusztult el az elmúlt hetekben. Valamennyi esetben az állatorvosok a kéknyelv betegségét állapították meg, a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit későbbre ígérték.
A Svédországból, Németországból, Svájcból és Olaszországból érkező állatokat a Szárkő-hegységbeli Örményes faluban egy helyi ortodox pap is megáldotta. 200 év elteltével ez az első alkalom, hogy Európa legnagyobb növényevője visszatér a Szárkő-hegységbe, ahonnan az orvvadászat miatt tűnt el.
Az amerikai prérin barangoló bölények egy új kutatás szerint összezsugorodhatnak a klímaváltozás következményeként. Joseph Craine, a Kansasi Állami Egyetem biológusa azt szerette volna kideríteni, a regionális klíma miként befolyásolja az állatok testméretét. Ennek érdekében országszerte több mint 250 ezer egyed adatait gyűjtötte be.