"BOLYGÓ" címkével ellátott hírek
Több mint 100 bolygójelöltet fedeztek fel más csillagok közelében csillagászok a Hawaiin lévő obszervatórium segítségével.
A Naprendszeren kívül, idegen csillagok körül keringő exobolygók száma megduplázódott, köszönhetően a Kepler űrteleszkóp új kutatási módszerének. Kilenc újonnan felfedezett bolygó még élhető is lehet.
A fiú a Földtől ezer fényévnyire keringő, eddig ismeretlen bolygót fedezett fel: a tényt most bizonyították a csillagászok.
Előre "legyártott" elemekből képződhetnek a bolygók, amelyek a feltételezettnél így sokkal gyorsabban alakulnak ki - ismertették elméletüket a Victoria Egyetem kutatói a Kanadai Csillagászati Társaság konferenciáján.
Az általánosan elfogadott elméletek szerint az Uránusz és a Neptunusz ugyanazon a távoli peremvidéken született, ahol az üstökösök, de a számítások szerint ez nem igaz.
A véltnél kisebbre zsugorodott a Merkúr, a Nap legkisebb bolygója: átmérője mintegy 14 kilométerrel lett kisebb, amióta kérge több mint négymilliárd éve megszilárdult - állapították meg amerikai űrkutatók új műholdfelvételek alapján.
Adatainak elemzésével több mint 3600 bolygójelöltet azonosítottak, a hatalmas adatbázis átfésülése még mindig tart.
Minden adottsága megvan Kínának ahhoz, hogy a Mars felfedezésére induljon, a misszió ugyanakkor nem lesz más országokkal való versenyfutás - nyilatkozták szakemberek a kínai sajtóban.
Hétbolygós naprendszert fedezett fel európai csillagászok két, egymástól független csoportja a Kepler űrtávcső adatainak elemzésével.
Az élet a Marson kezdődhetett, és onnan érkezett a Földre - hangzott el egy tudományos konferencián. A kutatók szerint a vörös bolygón háromezer millió évvel ezelőtt a Földnél kedvezőbbek lehettek az élet feltételei.