"BÜNTETŐJOG" címkével ellátott hírek
Csökkenhet a fegyintézetek zsúfoltsága az új büntetőeljárási törvény elfogadása esetén, mivel az Igazságügyi Minisztérium által közreadott tervezet a mostaninál szélesebb körben tenné lehetővé az óvadék alkalmazását - írja a Magyar Idők.
Tavaly a bírói ítéletek tanúsága szerint az ügyek több mint 96 százalékában megalapozottan és helyesen emeltek vádat. Az elmúlt évben a vádemelési javaslatok több mint 83 százalékát 30 napon belül feldolgozták, ez 7 százalékos növekedés. Még nagyobb - csaknem 50%-os - az előrelépés a gyorsított eljárások számát illetően. Az új Btk. egyik jelentős rendelkezése, hogy egyes súlyos bűncselekmények esetében a büntethetőséget kiterjesztették a 12-14 év közötti korosztályra is. Tavaly 18 ilyen ügyben jutottak el a gyanúsítotti kihallgatásig.
A kormány tudatában van annak, hogy az uzsora jelenségével szemben a büntetőjogi fellépés kereteit meghaladó, komplex válaszokat kell adni - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igazságügyért felelős államtitkára pénteken.
Darák Péter szerint a lelki, fizikai és szexuális bántalmazást is magában foglaló probléma leküzdését a közömbösség megnehezítheti.
Az emberierőforrás-miniszter elmondta, bíznak abban, hogy az Országgyűlés megszavazza a kapcsolati erőszakot önálló büntetőjogi tényállássá minősítő javaslatot.
Csaknem 900 könyvet lopott könyvtárakból egy 61 éves férfi Japánban csillapíthatatlan könyvszeretete miatt.
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium büntetőpolitikai szakállamtitkárává nevezte ki a kormányfő Gönczöl Katalint, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium miniszteri főtanácsadóját - közölte a szaktárca.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft