"BÚZA" címkével ellátott hírek
A tavalyi rekordtermésnél az idén kevesebb, 5 millió tonna őszi búza került a magtárakba, de így is lesz elegendő a belföldi ellátásra, sőt még exportra is jut, mintegy 2,3 millió tonna - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában.
Az időjárás viszontagságai ellenére a várakozásokat felülmúlta az idei búzatermés - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője az aratás befejezését követően.
A nyári aratási munkák befejelődtek az országban, őszi búzából mintegy 5 millió tonna termett összesen - mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
A szélsőséges időjárás okozta károk miatt 10-20 százalékkal kevesebb gabona terem, mintegy 4 millió tonna búzára lehet számítani a tavalyi 4,9 millió tonna után, de az ország kenyérgabona-ellátására, vetőmagra, exportra, illetve takarmányozásra megfelelő mennyiség áll rendelkezésre - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán.
Egy-két napon belül befejeződhet az őszi búza aratása, a hektáronkénti hozam jobb lesz az előzetesen vártnál, a nyári betakarítású gabona mennyisége az idén mintegy 8 millió tonna lehet, 30 százalékkal haladhatja meg az ötéves átlagot - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden.
Gyakorlatilag befejeződött a búza idei aratása az országban, a kedvezőtlen időjárás miatt a betakarítandó terület 1-2 százalékán még dolgoznak a gazdálkodók - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.
A CP 02-01 forgalmi rendszámú autó egy zöld Trabant volt a múlt század hatvanas éveinek második felében. A Trabant zöld ma már nehezen elképzelhető autószín, akkoriban leginkább a libaf…-hoz hasonlította a köznyelv. Egyébként ez a kétütemű járműcsoda talán a legjobb illusztrációja volt a vasfüggöny fogalmának. Mert gondoljunk bele, hogyan lehet az, hogy népautóként az NSZK autótervezőinek a VW Bogár illetve a Golf jutott eszükbe, míg ugyanannak a nemzetnek a fia, ugyanabban az időben és országban, de a vasfüggöny másik oldalán feltalálták a Trabantot.
Befejeződött a nyári kalászosok aratása, a 2014-es évhez képest sokkal jobb a minőség, mint tavaly. Az előző évben az aratás közbeni esőhullám miatt később már csak takarmányként lehetett használni a terményt.
A hétvégére várhatóan befejeződik a búza aratása az országban, mivel az aratás idején kedvező volt az időjárás - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke csütörtökön az MTI-nek.
Békés megyében tavaly az őszi búza termésátlaga hektáronként 3,76 tonna volt, ami 19 százalékkal marad el az előző évitől, a terméskiesés legfőbb oka a mezei pocok kártétele volt - mondta az MTI-nek Barabás Béla, a Békés megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára.