"CSIMPÁNZ" címkével ellátott hírek
A csimpánzok és a bonobók számos gesztusa ugyanazt jelenti, ha találkoznának, valószínűleg megértenék egymást egy új kutatás szerint.
Csimpánzoknak tanították meg a kő-papír-olló nevű játék szabályait japán kutatók. A Kiotói Egyetem emberszabásúakkal foglalkozó kutatóintézetének szakértői csütörtökön mutatták be eredményeiket.
Erős védelmet biztosított fogságban élő csimpánzoknál egy szájon át adható oltóanyag, amelyet brit és amerikai kutatók fejlesztettek ki a majmok védelmére az ebolavírustól, a vakcina tökéletesítésére irányuló további kutatásokat azonban veszélyezteti az Egyesült Államokban a közelmúltban elfogadott törvény a veszélyeztetett fajokról, amely tiltja az orvosi célú kísérletek folytatását csimpánzokkal.
A St. Louis-i Washington Egyetem antropológusainak elsőként sikerült lencsevégre kapniuk, ahogy vadon élő csimpánzok eszközhasználatra tanítják kölykeiket.
Amerikai és spanyol kutatók eredményei szerint az emberi kéz primitívebb lehet, mint legközelebbi élő rokonunké, a csimpánzé.
Két új csimpánz érkezett a Veszprémi Állatkertbe a fajkoordinátorok javaslatára - tájékoztatta az állatkert igazgatója csütörtökön az MTI-t.
A hímek agressziója megfélemlíti a nőstényeket, melyek elfogadják közeledésüket, és további bántalmazástól tartva kerülik a többi hímet.
Brit kutatóknak sikerült megfejteni a vadon élő csimpánzok kommunikációjának - karmozdulatainak - jelentését: az állatok "lexikonjában" 66 karlejtés van, amellyel 19 különféle üzenetet képesek küldeni egymásnak.
Ugyanazt a rejtett betegséget azonosították egy csimpánz testvérpárnál, amely fiatal sportolók hirtelen szívhalálát is okozza.
A kisbaba és a majomkölyök szinte azonos gesztusokat használ. Az ujjukkal mutatnak, kinyújtják a karjukat, ha valamit meg szeretnének kapni vagy ha fel akarják magukat vetetni.