"DÉLI-SARK" címkével ellátott hírek
A Déli-sark körüli tengerekben élő két fókafaj egyedei segítenek brit kutatóknak abban, hogy adatokat gyűjtsenek a nyugat-antarktiszi fogyatkozó jégtakaró körüli vizek hőmérsékletéről és sótartalmáról, hogy a klímakutatók még pontosabb előrejelzéseket készíthessenek a jégtakaró olvadásáról.
Becslések szerint mintegy 150 ezer Adélie-pingvin pusztult el egy hatalmas jéghegy miatt a Déli-sark keleti részén fekvő Nemzetközösség-öbölben.
Meteorit-becsapódás nyomán keletkezhetett az a kráter, amelyet a közelmúltban fedeztek fel tudósok az Antarktisz keleti részén.
Ugyan akár 20 millió forintba is kerülhet egy utazás, mind népszerűbb célpont a Déli-sark a kínai turisták körében.
Óriási, a Loch Ness tó medrével felérő krátert hagyott maga után az az áradás, amely a mélyben, a Déli-sark jégtáblája alatt zajlott le az utóbbi években - derítették ki brit kutatók, akik szerint a globális felmelegedés hatásainak felmérésekor érdemes lenne egyre nagyobb figyelmet fordítani a hasonló jelenségekre.
A világon elsőként akar egyetlen év alatt, minden támogatás nélkül mindkét pólusra eljutni a francia Faysal Hanneche. A délkelet-franciaországi Valence szegénynegyedében született, most 40 éves férfi - akiről gyermekkorában a szociális szolgálatok gondoskodtak -, fogadása felét már megnyerte, amikor április 15-én egyedül érte el az Északi-sarkot. Két szánján mintegy 120 kilogrammos terhet vontatva több száz kilométert tett meg az akár a mínusz 42 Celsius-fokig is süllyedő hidegben a pólusig.
Megérkezett a Déli-sarkra az a brit televíziós műsorvezető, aki bicikliháton hódította meg az Antarktiszt. A 28 éves Helen Skelton január negyedikén vágott neki az erőt próbáló kihívásnak egy speciális "jégre szabott kerékpáron", és szombat este késő este fejezte be több mint 800 kilométeres útját.
A kutya nagyságú dinoszauruszok csontszerkezete, amelyek a Déli-sark környékén éltek, s az év jelentős részét sötétségben töltötték, nem különbözött a világ más tájain élt fajtársaikétól - derítette ki egy amerikai kutató, aki vizsgálatai eredményeit a PLoS One tudományos folyóiratban publikálták.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó