"DIABÉTESZ" címkével ellátott hírek
Egy tanulmány szerint tagadhatatlan kapcsolat áll fenn a diabétesz és a jelenlegi biztonságos szabványoknál jóval alacsonyabb mikroszemcsés levegőszennyezettség között.
Havlik Károly nyerte az idei Falling Walls Lab Budapest döntőjét. A fiatal egyetemista egy cukorbetegek számára kifejlesztett alkalmazás ötletével 14 társát utasította maga mögé az innovációs viadal hazai elődöntőjében, és ezzel elnyerte a jogot, hogy novemberben Berlinben is bemutathassa projektjét.
A diabétesz "öt különböző betegség", mindegyik másképp kezelhető - írta a BBC egy új kutatásra hivatkozva.
A 2-es típusú diabéteszre adott gyógyszerrel állították meg a Parkinson-kór előrehaladását brit kutatók egy kísérletben - írja a BBC hírportálja.
Egy magyar fejlesztésű, a beteget szóban is tájékoztató vércukormérő segíti a látássérült diabéteszes betegeket - közölte a készüléket gyártó magyar vállalkozás kedden az MTI-vel.
Tizenkét év alatt megduplázódott Magyarországon a cukorbetegek aránya, 2003-ban a 19 évnél idősebbek 6,27 százaléka, 2015-ben már e korcsoport 12,43 százaléka járt orvosnál ilyen problémával - írja keddi számában a KSH adataira hivatkozva Világgazdaság.
Helyére került a diabéteszpuzzle utolsó hiányzó darabja is: egy új tanulmány immár teljes képet ad arról, hogy mi vezet az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásához.
Egy évtized alatt csaknem 60 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Nagy-Britanniában a Diabetes UK frissen közzétett adatai szerint. A civil szervezet közölte, hogy jelenleg mintegy 3,3 millióan szenvednek a betegség enyhébb vagy súlyosabb formájában, míg 2005-ben még 2,1 millió volt ez a szám - minderről az MTI adott hírt.
Tervei szerint az általános iskola alsó tagozatában tanító, diabéteszes gyermekekkel kapcsolatba kerülő pedagógusokra is kiterjeszti oktatóprogramját az idén tízéves Egy Csepp Figyelem Alapítvány.
Hátulról az ötödikek vagyunk a diabétesz okozta halálozások európai rangsorában. Ugyanilyen rossz a helyzet, ami a betegség okozta szövődményeket illeti. Magyarországon jelenleg félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, és mintegy 300 ezer ember vélhetően cukorbeteg, csak nem tud róla. Itthon a legmodernebb kezelések is elérhetőek.