"DIÁKMUNKA" címkével ellátott hírek
A diákok munkavállalásának körülményeit is a Munka törvénykönyve szabályozza, így a 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés, amelynek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt, illetve a munkaviszony időtartamát - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Még javában zajlanak az érettségik, és hamarosan kezdődik a vizsgaidőszak a felsőoktatásban, de annak, aki megfelelő munkát szeretne a nyárra, érdemes már most körülnéznie. Van, akinek a pénzkereset, másnak a tapasztalatszerzés vagy a rugalmasság fontos.
A kormány önálló pénzügyi keretet biztosít az önkormányzatok számára szünidős diákok foglalkoztatására, a „csellengés” visszaszorítása érdekében. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón például mintegy 40 fiatalt sikerült így alkalmazni helyhatósági feladatokra, akik fejenként és havonta negyven-ötvenezer forintot visznek haza. Ez az összeg sokaknak jól jöhet a szeptemberi iskolakezdéskor felmerülő kiadások fedezésére. A rendelkezésre álló összegekre az önkormányzatok a megyei kormányhivatalokon keresztül pályázhatnak.
Bőven lesz nyáron diákmunka. Elsősorban pénztáros, árufeltöltő, fürdősegéd, úszómester, hostess, rendezvényi kisegítő munkakörben számítanak a diákokra a munkáltatók, de várják őket nyelvtudást igénylő munkákra is. A felsőoktatásban tanulók pedig informatikai, mérnöki területeken is el tudnak helyezkedni, teljes és részmunkaidőben egyaránt. Milyen feltételek mellett kell és lehet foglalkoztatni a diákokat - a témában Simon Balázs, a Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének Főtitkára nyilatkozott.
A diákok 16 éves kortól létesíthetnek munkaviszonyt, a megkötött munkaszerződés azonban csak a törvényes képviselő hozzájárulásával lesz érvényes - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján a nyári diákmunka vállalásáról közzétett tájékoztatásában.
A nyári diákmunka program keretében 26 ezer tanuló vállalt munkát az önkormányzatoknál vagy az önkormányzati fenntartású intézményeknél - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.
Két hónapig kaphatnak nyári munkát 16-25 éves fiatalok, és ez idő alatt akár 200 ezer forintot is kereshetnek. Idén már negyedszer indul el a nyári diákmunka program, még mindig lehet jelentkezni.
Vasutas nyári diákmunkákat ajánl a MÁV-Start, a fiatalok vonatokon és balatoni, velencei-tavi pályaudvarokon dolgozhatnak - közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel.
Szerdán véget ér mintegy 1,2 millió általános és középiskolás diák számára a 2015/2016-os tanév és megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció. A diákok az idén is számos nyári tábor, programlehetőség közül válogathatnak a szünidő hasznos eltöltéséhez.
A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőtteknek számítanak; a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke tizenöt százalék, amelyet a munkaadó adóelőlegként von le a bruttó bérből - hangsúlyozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.