"DIÁKMUNKA" címkével ellátott hírek
A 15 és 24 év közötti diákok fele, körülbelül 180 ezer fiatal dolgozik vagy munkát vállal még az idén a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége szerint.
Már több mint 20 ezren vesznek részt a Pénzügyminisztérium által meghirdetett nyári diákmunka programban, akiknek a száma augusztus végére meghaladhatja a 30 ezret is - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek csütörtökön.
Sikkasztás miatt eljárás indult Nagykanizsán egy 16 éves fiatal és két társa ellen, mert a nyáron postásként dolgozó diák lopott a rábízott csomagokból, több száz levelet pedig elégetett vagy elszórt - erősítette meg a Zalai Hírlap információját a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-nek.
A legfontosabb a nyári diákmunkák kapcsán, hogy legyen írásos munkaszerződés - mondta Czuglerné Iványi Judit munkajogász szombat reggel az M1 aktuális csatornán.
A munkaadók minden korábbinál magasabb fizetést kínálnak a diákmunkásoknak, akikből viszont egyre kevesebb van.
Összegyűjtötte az adóhivatal, mi mindent kell tudniuk a diákoknak, ha nyári munkára mennek.
A Pénzügyminisztérium 2018-ban is meghirdeti a nyári diákmunka programot 3 milliárd forintból, amelynek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak munkalehetőséget - nyilatkozta az MTI-nek Varga Mihály.
A diákok munkavállalásának körülményeit is a Munka törvénykönyve szabályozza, így a 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés, amelynek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt, illetve a munkaviszony időtartamát - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Még javában zajlanak az érettségik, és hamarosan kezdődik a vizsgaidőszak a felsőoktatásban, de annak, aki megfelelő munkát szeretne a nyárra, érdemes már most körülnéznie. Van, akinek a pénzkereset, másnak a tapasztalatszerzés vagy a rugalmasság fontos.
A kormány önálló pénzügyi keretet biztosít az önkormányzatok számára szünidős diákok foglalkoztatására, a „csellengés” visszaszorítása érdekében. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón például mintegy 40 fiatalt sikerült így alkalmazni helyhatósági feladatokra, akik fejenként és havonta negyven-ötvenezer forintot visznek haza. Ez az összeg sokaknak jól jöhet a szeptemberi iskolakezdéskor felmerülő kiadások fedezésére. A rendelkezésre álló összegekre az önkormányzatok a megyei kormányhivatalokon keresztül pályázhatnak.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés