"DOHÁNY" címkével ellátott hírek
Már öt kilogramm szárított, fermentált vagy vágott dohány engedély nélküli birtoklása, megszerzése bűncselekménynek számítana egy az Országgyűlés gazdasági bizottsága által benyújtott módosító indítvány szerint.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fiatalkorúak kiszolgálásának ellenőrzésére vonatkozó kiemelt vizsgálatok eredményeként eddig 142 nemzeti dohányboltban függesztették fel a forgalmazást, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. pedig 124 jogosultság visszavonását kezdeményezte - közölte az NDN Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
A Készenléti Rendőrség járőrei egy igazoltatás során fél mázsa illegálisan szerzett jövedéki termékre bukkantak.
Az adóhatóság szerint a kiskereskedelmi adatok jelentősen árnyalják a cigaretta feketekereskedelméről megjelent híreket; bár a cigaretta forgalma csökkent, a cigarettára átszámított fogyasztási dohányt is tekintve az értékesített mennyiség mindössze 0,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben a dohányzási szokások is átalakultak.
A NAV főleg az keleti és déli országrészekben szigorított ellenőrzéseket tart. Suller Attila, a NAV jövedéki szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: egyre többen kísérelnek meg visszaélést vágott dohánnyal, hiszen olcsóbb, mint a cigaretta.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár felkérte Gyulay Zsoltot, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, hogy vizsgálja ki, a nemzeti kiskereskedelmi trafikhálózatban szolgáltak-e ki 18 évnél fiatalabbakat.
A Népszabadság írása szerint az 5415 nyertes trafikkoncesszióból 5336 esetében aláírták, 79 esetben pedig nem írták alá a szerződést a pályázók a május 22-i határidőig. A szerződők közül 5297 esetben vállalták a leendő trafikosok, hogy július elsejéig kinyitják az üzletüket.
Komoly problémát okozna, főleg Szabolcs-Szatmár-Beregben, ha az Európai Unióban betiltanák a Burley típusú dohány termesztését.
Máris csődtől tartanak a jövendő trafikhálózat működtetésére pályázó kiskereskedők. Állítják, a jelenlegi 3-5 százalékos árrés mellett nem lehet hosszú távon gazdaságosan trafikot működtetni, ezért a cigarettán elérhető haszon növelését sürgetik. Különösen a kistelepüléseken jelenthet gondot az alacsony haszon, hiszen legalább havi 6-8 millió forintos forgalmat kell lebonyolítani ahhoz, hogy ilyen árrés mellett legalább magát eltartsa a dohányboltos.
December 1-jétől emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója. A parlament október közepén az egészségügy többletforráshoz juttatásának érdekében döntött az emelésről.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft