"DZSIHÁD" címkével ellátott hírek
Őrizetbe vették pénteken az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet 22 feltételezett tagját a kelet-törökországi Elazig városban - jelentette a Dogan török hírügynökség.
A moszuli ostromban folyó harcok közben megsérült az egyik legfontosabb vízvezeték, így most a város lakosságának közel fele víz nélkül maradt. A munkások már javítanák az eltört vezetéket, de folyamatosan lőnek a közelben.
Az izraeli hadsereg a Golán-fennsíkon végzett a négy dzsihádistával, ez volt az első fegyveres összecsapás az izraeliek és az IÁ között.
Merényletre készülő feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe Belgiumban, aki a gyanú szerint a labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti magyar-belga meccsének közvetítése alatt tervezett terrortámadást - jelentette szombati híradásában a belga RTL televízió.
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet 23 tagjával végeztek vasárnap a török légierő vadászbombázói és a tüzérség ágyúi Szíria északi részén - jelentette hétfőn az Ihlas török hírügynökség.
Az iszlamista terrorizmus a menekültválság nélkül volt (van és lehet), és ha ma valaki az Európába érkezett menekültek tömegét terroristának bélyegzi, az olyan, mintha egy légitársaságot vádolna meg ugyanezzel azért, mert az egyik utasa később terrorcselekményt hajtott végre – állítja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen működő Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője. Tálas Péter szerint jóformán kizárt, hogy a keddi brüsszeli támadássorozat ad-hoc jellegű, például a Salem Abdeslam elfogása miatti bosszúakció lett volna.
Koncerttermek ellen tervezett merényletet Franciaországban egy Szíriából visszatért, augusztusban letartóztatott volt dzsihadista - erősítette meg pénteken a rendőrség a BFM francia hírtelevízió értesülését.
Emile Hokayem, az IISS Közel-Kelet-szakértője úgy véli, hogy Szíria és Irak gyakorlati felosztását nem lehet meg nem történtté tenni. Szerinte a dzsihadisták terjeszkedésének megakadályozásához a Nyugatnak Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is szembe kell szállnia.
Tévedésből megöltek tizenkét embert, köztük mexikói turistákat az egyiptomi biztonsági erők tagjai, akik azt hitték, dzsihadistákra lőnek.